Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Minister van Justitie Nelson Navarro (PAIS) moet de procureur-generaal (PG, Guus Schram, red.) opdragen om de landsrecherche onderzoek te laten doen naar het recente lek van het RST-rapport, waarin gemeld wordt dat Statenlid Elmer ‘Kadè’ Wilsoe van regeringspartij Pueblo Soberano verdachte is in de moord op Helmin Wiels.

wilsoeHet onderzoek moet zich richten op de vraag waarom er zo vlak voor de verkiezingen is gelekt.
Dat heeft Wilsoe afgelopen zaterdag tijdens de wekelijkse partijbijeenkomst in de sede van PS verklaard. De parlementariër zei daarbij dat hij dat onderzoek eist. Volgens hem is er sprake van een mysterieus lek zo vlak voor de verkiezingen. In zijn toespraak bracht Wilsoe naar voren hoe de Statenvoorzitter destijds aangifte deed toen een Statenlid (Amerigo Thodé van MFK, red.) ervan verdacht werd gelekt te hebben uit een vergadering van de Staten met het College financieel toezicht (Cft). ,,Er volgde toen een rechtszaak, wij eisen nu dezelfde behandeling; gelijke monniken, gelijke kappen”, aldus Wilsoe.
Het PS-Statenlid maakte ook bekend dat politiek leider Jaime Córdoba van PS hem zal vervangen als voorzitter van de werkgroep Koninkrijkszaken, Interparlementaire betrekkingen en Buitenlandse Betrekkingen. Hij omschreef Córdoba als een persoon die iets scherper is en een iets ruwere aanpak heeft.
Eerder had Wilsoe over zichzelf gezegd dat hij altijd kritisch is naar het Openbaar Ministerie (OM), het RST, de Nederlandse politiek, Consensuswetten en de geschillenregeling. Het Statenlid ging ook in op het standpunt van de Tweede Kamer nadat het RST-rapport gelekt was.
De Tweede Kamer oordeelde dat Wilsoe als voorzitter van de werkgroep Interparlementaire betrekkingen vervangen moest worden. ,,De Tweede Kamerleden zijn dom. Op het moment dat ik een brief naar de Staten stuurde waarin ik schrijf niet meer aan de vergaderingen deel te nemen, kan ik ook niet meer het gezicht van de werkgroep zijn.” De spreker zei ook dat de Tweede Kamerleden op Curaçao niets hebben in te brengen. ,,Wij vormen onze eigen commissies. De Tweede Kamerleden Van Laar, Bosman en Van Raak kunnen met hun voorstel doen wat zij willen, hier op Curaçao bepalen wij wat er gebeurt. Op 30 september laten wij het volk zelf kiezen.”
Bij de verkiezingen van 30 september heeft het volk de keuze tussen terugkeer naar de slavernij, waarbij sommige burgers in ruil voor materiële zaken hun ziel verkopen. Curaçao kan volgens het Statenlid teruggaan naar de tijd waarin landskinderen, dat wil zeggen de lokale aannemers die voor de Isla werken, zich schuldig maken aan moderne slavernij. Het volk kan ook kiezen voor een weg die moeilijker is, aldus Wilsoe. Daarvoor zijn offers vereist; het volk moet niet in de val lopen van valse profeten die hemel op aarde beloven. De parlementariër riep de aanhang van de partij op om bij mensen over de vloer te gaan en te vertellen dat Pueblo Soberano ondanks de rechtse meerderheid in de regering heel veel heeft bereikt.
De spreker waarschuwde het publiek voor andere politieke partijen. Na de verkiezingen zijn er geen talkshows van de partijen meer en de sede’s die de laatste tijd als paddenstoelen uit de grond schieten, gaan dan dicht. Volgens Wilsoe is het na de verkiezingen afgelopen met de voedselpakketten die burgers nu in campagnetijd krijgen.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.