Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) heeft al veel geld bespaard op de inkoop van medicijnen en heeft plannen waarmee nog eens miljoenen guldens kunnen worden bespaard op de inkoop van materialen. Dat zegt algemeen directeur Frank Poen.
Poen wilde gisteren, tijdens een actie van de vakbond voor verplegend personeel CBV, niet reageren op uitlatingen van minister Siegfried Victorina (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur (GMN) zondag in Telenotisia. Volgens de minister heeft het ziekenhuis de situatie laten escaleren en zijn de problemen te wijten aan financieel wanbeleid. ,,We hebben op tijd aan de bel getrokken en gedaan wat we moesten doen”, zegt Poen. Door veranderingen uit het verbeterplan door te voeren is volgens Poen al voor zes miljoen gulden bespaard op de apotheek van het ziekenhuis. Verbeteringen op het gebied van inkoop van materialen, intern en extern, zullen nog eens eenzelfde besparing opleveren. ,,Dan heb je structureel al 12 miljoen gulden bespaard op je budget.”
De geplande persconferentie van Poen en medisch directeur Franke Scheper verhuisde gisterochtend van de bestuurskamer naar de hal van het ziekenhuis; van een aandachtig gehoor van verslaggevers naar een rumoerige groep verplegend personeel. De algemeen directeur legde nog eens uit waarom het ziekenhuis meer geld uitgeeft dan het heeft. ,,Wij krijgen een vast budget waar we het mee moeten doen, maar in een jaar gebeurt er van alles. We hebben andere, complexere zorg gegeven. Daarom is het bedrag dat we hebben uitgegeven hoger dan het budget dat we kregen.” Poen zegt al maanden overleg te hebben met de Sociale Verzekeringsbank (SVB) over de extra betaling die nodig is voor kosten van zorg buiten het budget. ,,Het is net als met een gewoon huishouden. Als je elke maand te weinig hebt, stapelt het tekort zich op en kom je op een gegeven moment in de problemen.” Vorige week liet de Sehos-directie weten een duidelijk beeld te hebben van het maandelijkse tekort en nu beter dan voorheen te kunnen onderbouwen waarom er meer geld nodig is. Het wachten is nu op een betaling van de overheid.
De directie gaf gisteren geen gedetailleerde cijfers. In mei dit jaar zette minister Victorina in een vergadering van de Staten de financiële situatie van het Sehos nog eens op een rijtje: een schuld van 115 miljoen gulden en een lening van 30 miljoen gulden van de overheid die in delen wordt uitbetaald op basis van een plan waarin de uitgaven worden onderbouwd. Vorig jaar november ontving het ziekenhuis de eerste 8 miljoen gulden van de Curaçaose regering. Ongeveer de helft van dat bedrag was volgens toenmalig financieel-directeur Gerrits bedoeld voor projecten in het kader van het verbeterplan voor het ziekenhuis. Van die vier miljoen was in mei ongeveer een miljoen gulden uitgegeven. De andere vier miljoen was gebruikt om schulden af te lossen bij leveranciers.