Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Tweeënhalf jaar nadat de verkoop van het hotelcomplex van Marriott Curaçao werd aangekondigd, is afgelopen vrijdag de koopovereenkomst getekend. Met de overname is het de bedoeling dat flink wordt geïnvesteerd in uitbreiding en vooral ook kwalitatieve upgrading, namelijk 33,7 miljoen dollar; dat is zelfs meer dan eerder werd geboden.

marriott
Piscamar Beach Resort bv, een speciaal voor deze transactie opgerichte vennootschap, is de nieuwe eigenaar van het hotel te Piscadera dat eerder in handen was van Rif Resort Hotel. Piscamar staat apart van Orco Group, maar is wel eigendom van de familie Guis.
De nieuwe eigenaar wil er een verdieping bovenop zetten en het aantal kamers opschroeven tot meer dan 324. Het drastische karakter van deze aanpak maakt dat het hotel niet open kan blijven. Het personeel is zaterdag geïnformeerd. Er is volgens Rif Resort een sociaal plan voorbereid.
Marriott blijft ook na de heropening de exploitant; daarvoor is een ‘franchise agreement’ tussen de nieuwe eigenaar en Marriott International bereikt. Als laatste stap ondertekenden Rif Resort Hotel en Piscamar Beach Resort de ‘asset & purchase agreement’.
De renovatie zal circa anderhalf jaar in beslag nemen. Marriott is al bezig met de voorbereidingen om de hoteloperatie kort na het Curaçao North Sea Jazz Festival (CNSJF) deze week te stoppen. Als werkgever van de Marriott-werknemers heeft Rif Resort afgesproken dat Marriott de komende dagen met elk van de personeelsleden om de tafel zit. Om hen te begeleiden wordt met hospitality-vereniging Chata en het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW) een banenmarkt opgezet om te zien wie zij in de lokale horecasector of andere bedrijfstakken aan een nieuwe baan kunnen helpen.
In verband met het grondig voorbereide verkoopproces, met inschakeling van de expertise van Ackman-Ziff Real Estate Group in New York, kwam Orco Group eerder al als beste uit de bus, gevolgd door Lionstone dat al drie hotels op Curaçao bezit. Alles bij elkaar is er volgens Rif Resort contact geweest met meer dan 90 potentiële kopers.
Het ging Curaçao bij de verkoop niet alleen om (de hoogte van) het bod, maar vooral om het plan voor de investeringen in de verbetering in hotelgebouw en -faciliteiten. Hoewel Lionstone met 15 miljoen dollar iets meer bood voor de aankoop dan de 14 miljoen dollar van Orco Group, had laatstgenoemde aangegeven 30 miljoen dollar te willen steken in expansie en een kwaliteitsslag tegen de helft daarvan die Lionstone daarvoor wilde uittrekken. Uiteindelijk wordt het dus bijna 34 miljoen dollar.
Piscamar staat dan wel los van Orco Group, beide zijn wel van de Nederlandse familie Guis, die op Curaçao vooral bekend is van de Orco Bank met nevenvestigingen op Bonaire en Sint Maarten, en op Aruba van de Aruba Bank. De eigenaren van Orco Group hebben via European Property Development Group (EPDG) ook ervaring met projectontwikkeling van hoogwaardige toeristische (woon)oorden in Zuid-Spanje. Aan het hoofd van de groep staat Wouter Guis (76) terwijl zijn 45-jarige zoon Bastiaan Guis, die woonachtig en werkzaam op Curaçao, lokaal steeds meer de dagelijkse leiding heeft.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.