Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het wel of niet toelaten van Venezolanen tot Curaçao is mensenwerk dat niet volledig in formele procedures is gevangen. Dat is sinds kort het immigratiebeleid met betrekking tot bezoekers uit het buurland.

hato

Dat beaamt hoofdinspecteur van de politie Albert Schoop tegenover deze krant. Hij zegt dat Immigratie recent een scherper toelatingsbeleid voor Venezolanen heeft ingevoerd, ondanks dat de toelatingseisen formeel niet zijn aangescherpt. ,,De bestaande regels werken perfect voor alle andere nationaliteiten, maar voor Venezolanen zijn nadere procedures vereist”, zo erkent hij.
Afgelopen maandag werd het merendeel van de ongeveer dertig passagiers van een Avior Airlines-vlucht uit Valencia teruggestuurd naar Venezuela. De reden was dat ze niet de vereiste hoeveelheid cash op zak hadden, door Immigratie vastgesteld op duizend dollar per week; of dat ze onvoldoende ‘overtuigend’ konden aantonen dat ze een verblijfadres hadden bij een Curaçaose garantsteller (lees: ingezetene).
Zo wachtte een lokale man tevergeefs op zijn Venezolaanse verloofde, met wie hij later dit jaar wil trouwen. Een andere passagier van Venezolaanse afkomst woont al jaren op het eiland en is getrouwd met een Curaçaoënaar, maar kwam ook niet voorbij de grensbewaking. En een moeder die op Hato stond te wachten op haar zoon, die vanuit Colombia via Venezuela was gereisd, moest via Whatsapp vernemen dat ook hij terug moest.
Volgens Schoop is het toelaten van Venezolanen mensenwerk, waarbij Immigratieambtenaren op Hato binnen enkele minuten moeten vaststellen of een bezoeker echt een toerist of eerlijke bezoeker is, of wellicht weinig goeds in de zin heeft. ,,We zijn allemaal op de hoogte van de situatie in Venezuela, op drie kwartier vliegen hiervandaan. Mensen hebben daar een grote behoefte om het land te ontvluchten”, zo stelt Schoop.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.