Op zoek naar particuliere steun na afwijzing subsidieverzoek door BZK.
Van onze correspondent
Amsterdam - De deelname van het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan) met een eigen boot aan de EuroPride in Amsterdam staat op losse schroeven.
Tot grote teleurstelling en schrik van de initiatiefnemers heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) hun subsidieverzoek niet gehonoreerd. Met nog twee weken te gaan, worden alle zeilen bijgezet om voldoende donaties van sympathiserende organisaties en particulieren bijeen te sprokkelen.
,,De Directie Koninkrijksrelaties heeft een beperkt budget. Het is daarom onmogelijk aan alle sponsorverzoeken te voldoen. Voor alle duidelijkheid: de afwijzing heeft niets te maken met het initiatief zelf. Vorig jaar hebben wij uit dit budget een bijdrage gegeven voor het maken van de film One Kingdom, One Love over de Koninkrijksboot”, aldus een woordvoerder van het ministerie.
In februari maakte de organisatie van EuroPride 2016 via een persbericht bekend dat er aan de Canal Parade op 6 augustus een boot zou deelnemen namens de organisatie van overzeese landen en gebieden van de Europese Unie, de Octa.
Voor de coördinatie werd Ocan bereid gevonden als contracthouder op te treden.
De eerste tegenslag was - vanwege de beruchte Brusselse bureaucratie - het afhaken van de Octa waardoor Ocan er alleen voor kwam te staan. De subsidieafwijzing door BZK was de tweede klap. ,,Dat stelt ons inderdaad voor een groot probleem. Wij vinden echter dat het moet doorgaan dus we zijn druk op zoek naar donateurs”, aldus Ocan-voorzitter Glenn Helberg.
Als thema is gekozen voor de tekst van het autonomiemonument in Willemstad: ‘Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan’. ,,Het gaat om de vrijheid te kunnen zijn wie je bent. Dat kan niet overal. In sommige landen zijn LHBT’s vogelvrij zoals in die club in Orlando. Maar ook in onze eigen gebieden is er nog sprake van homofobie. Dat maakt mensen bang. Wij moeten ons juist niet bang laten maken. Daarom gaat onze boot door”, aldus een vastberaden Helberg.
,,Er zullen niet alleen Antillianen aan boord zijn. Het wordt een multi-etnische, seksueel diverse boot met een positieve boodschap die we ontlenen aan het autonomiemonument. Zeker kleine eilanden moeten al het talent dat er is benutten, dus moet je geen mensen uitsluiten. Iedereen is voor liefde, vrede en vrijheid, dan moet dat ook voor iedereen gelden, ongeacht iemands etniciteit of geaardheid.”
Helberg wijst erop dat Ocan de zogeheten Anbi-status (algemeen nut beogende instelling, red.) heeft. ,,Dat betekent dat grote donateurs hun bijdrage als een fiscale aftrekpost kunnen opvoeren. Maar ook kleine bijdragen zijn uiteraard welkom. Van degenen die op de boot meevaren, vragen we eveneens een bijdrage.”
Vorig jaar werd de Koninkrijksboot ‘One Kingdom, One Love’ met aan boord vertegenwoordigers van organisaties die zich op Curaçao, Aruba, Bonaire en Sint Maarten inzetten voor gelijke behandeling van homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders door de jury bekroond met de eerste prijs voor de beste uitbeelding van het thema.
,,Als er lezers zijn die een donatie willen geven, kunnen zij een bericht sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.”, aldus Ocan-voorzitter Helberg.