Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Bij het binnentreden van Damen Shipyards bij de Curaçaose Dok Maatschappij (CDM) per 1 september, zal het ‘floating dok’ (drijvend dok) een van de eerste dingen zijn die wordt aangepakt. Dat heeft minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling (MEO) tegenover deze krant laten weten.
Javier Rodrigues, die bij CDM waarneemt tijdens de afwezigheid van directeur Getmar Caldera, laat desgevraagd weten dat werknemers al zijn begonnen met de ontmanteling van het oude drijvend dok, die ondertussen al jaren niet meer functioneert. Het drijvend dok wordt vooral gebruikt voor de reparatie van grote(re) schepen en is heel belangrijk voor de volwaardige operatie van de scheepswerf.
Een nieuw drijvend dok betekent volgens Rhuggenaath een capaciteitsuitbreiding van meer dan 30 procent, hetgeen op zijn beurt weer meer banen zou opleveren. Bovendien verhoogt dit het rendement, aldus de minister van Economische Ontwikkeling.
In december 2015 bereikte de Curaçaose overheid een principeakkoord met Damen Shipyards over CDM. Uitgangspunt bij dit akkoord was dat de regering de eigenaar blijft van de assets en de Nederlandse maatschappij de exploitatie op zich neemt. Een definitief akkoord liet toen nog, wegens onderhandelingen over details, op zich wachten. Nu laat Rhuggenaath weten dat hij de hoop koestert dat de onderhandelingen eind juli klaar zijn, waarna getekend kan worden en Damen per 1 september 2016 de bedrijfsvoering van Dok over kan nemen.
Naast een nieuw drijvend dok, zal Damen volgens de minister onder andere investeren in het upgraden van de centrale en de training van werknemers. Een ander onderdeel van het principeakkoord die de twee partijen in december hebben getekend, was dat Damen ook het voltallige personeel overneemt. ,,Als we veiligheid en kwaliteit op internationaal niveau willen garanderen, moeten we bepaalde investeringen doen. We willen werken aan het upgraden van het personeel in alle aspecten en er tegelijkertijd voor zorgen dat ze zo multi-inzetbaar mogelijk zijn”, zo legt Rhuggenaath uit.
De samenwerking met Damen garandeert de continuïteit van CDM, zorgt voor meer werkgelegenheid en een hogere economische impact, maar trekt tegelijkertijd ook meer (buitenlandse) investeringen aan en brengt mensen met een specifieke kennis en netwerk naar het eiland, aldus de Economieminister.