Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Is de kustwacht corrupt? Die vraag werd gisteren tijdens de inhoudelijke behandeling van de zaak Baywatch door de officier van justitie gesteld. In deze zaak wordt onderzoek verricht naar drugssmokkel en illegaal vuurwapenbezit door onder andere kustwachtmedewerkers.
kustwacht
De conclusie die het Openbaar Ministerie (OM) heeft getrokken na grondig onderzoek binnen het instituut van de kustwacht: ,,Nee, de kustwachtorganisatie is niet corrupt. Een zeer beperkt aantal kustwachters is corrupt gebleken. Mede dankzij inspanningen van de kustwacht zelf zijn drie verdachte kustwachters in beeld gekomen. Baywatch heeft geen zicht gegeven op nog meer verdachte kustwachters. Het OM gaat ervan uit dat de rotte appels nu zijn verwijderd en ziet de kustwacht nog steeds als betrouwbare partner in de bestrijding van de criminaliteit.” Er werden straffen geëist van zes en acht jaar.
Het onderzoek Baywatch werd in mei 2015 opgezet na informatie van de Criminele Inlichtingendienst bij de Koninklijke Marechaussee. In overleg met onder andere de leiding van de kustwacht is toen een embargo-onderzoek gestart, zo gaf de officier van justitie gisteren te kennen. Andere betrokken partners in dit onderzoek waren de Landsrecherche Curaçao, de Koninklijke Marechaussee en de Nederlandse Rijksrecherche.
De verdachten in de zaak zijn de vrouw T.R. (30) en de mannen W.W. (34), R.F. (32), O.S. (32) en Z.D. (29). Drie van de verdachten zitten vast in afwachting van het onderzoek en in afwachting van het vonnis. Zij worden verdacht van betrokkenheid bij onder andere de smokkel van 20 kilo cocaïne en vier vuurwapens op 18 augustus 2015 op Klein Curaçao. Z.D. en O.S. zijn betrokken bij een poging tot drugssmokkel die op 22 september 2015 via Lagun Curaçao moest bereiken. Tot slot worden de drie kustwachters T.R., R.F. en O.S. ook het overtreden van hun ambtsgeheim als ambtenaar en als buitengewoon agent van de politie tenlastegelegd.
De eis die voor de verdachten is gesteld, is conform hun participatie, aldus de officier. Zo is voor T.R. een gevangenisstraf van acht jaar geëist, tegen W.W. een celstraf van zes jaar, tegen R.F. acht jaar, tegen O.S. acht jaar en tegen Z.D. negen jaar. Het Gerecht in Eerste Aanleg doet over drie weken uitspraak in deze zaak.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.