Voorschriften in contract aannemer voor omgaan met koralen constructieplaats
Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het contract voor de constructie van de tweede megapier is onlangs met aannemer BAM ondertekend. Dat heeft minister Eugene Rhuggenaath (PAR) van Economische Ontwikkeling tegenover deze krant bekendgemaakt.

megapier

,,De bouw van de tweede megapier gaat conform de planning door.” Met het project is een investering van 40 miljoen gulden gemoeid.
Deze krant berichtte eerder naar aanleiding van een gesprek met Rhuggenaath over een mogelijke vertraging van het project, aangezien er op de constructieplaats beschermde koraalsoorten zijn gevonden. Nadat het rapport over de bevindingen op de constructieplaats door het ministerie van Gezondheid, Milieu en Natuur was bestudeerd, zijn aan het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning en het ministerie van Economische Ontwikkeling twee opties gepresenteerd: het elders ‘planten’ van de koralen en/of het instellen van een onderwaterpark waarbij koralen conform de wet beschermd zullen worden. De voorkeur ging toen uit naar het onderwaterpark. Hiervoor zijn al plannen opgesteld, deze zijn echter nooit opgenomen in de wet.
Rhuggenaath laat tegenover deze krant weten dat het nog steeds de bedoeling is dat bij de constructie een onderwaterpark wordt ingesteld om de koralen te beschermen. Ook laat hij weten dat er in het contract van de aannemer voorschriften zijn opgenomen hoe op verantwoorde wijze moet worden omgegaan met de koralen die zich daar bevinden.
Het omgaan met beschermde koraalsoorten is echter verbonden aan internationale verdragen en hiervoor moet een internationaal traject worden bewandeld waarna de gekozen richting door een internationale technische commissie moet worden goedgekeurd. ,,We zijn nu bezig met juridische experts, de Maritieme Autoriteit Curaçao en Carmabi om te kijken hoe dit aangepakt kan worden. In november moeten wij het project aan de internationale commissie presenteren”, aldus Rhuggenaath.
Eind maart moest Curaçao Ports Authority (CPA) de cruisemaatschappijen laten weten of vertraging van het project wordt verwacht. CPA is toen door de regering gerustgesteld om niet tegen de cruisemaatschappijen te zeggen dat het project gevaar loopt. Inmiddels is het project gepresenteerd aan de twee grootste cruisemaatschappijen die Curaçao aandoen: Carnival en Royal Caribbean. Ook was er eerder deze week een presentatie aan het comité van FCCA in Miami zodat ze geïnformeerd zijn over de laatste stand van zaken, aldus Rhuggenaath


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.