Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een willekeurige dag. Op de werf bij Scharloo Abou worden tientallen pallets met kisten bier in opvallend gele kleur van de barkjes overgezet op de werf. Op de vrachtwagen. Richting de toko’s en andere verkooppunten op het eiland.

zulia1

Het gaat om Zulia-bier uit Venezuela. Er blijken - zo wordt het AntilliaansDagblad na enig onderzoek duidelijk - twee ‘soorten’ Zulia op Curaçao beschikbaar. De ene officieel ingevoerd door de wettelijke vertegenwoordiger van het biermerk - Bix Brandsimport - via de containerterminal met de vervaldatum ingeslagen in de dop. En de andere officieus geïmporteerd maar eenvoudig te herkennen aan het feit dat de inkt van de vervaldatum gemakkelijk afveegbaar is.

Dit laatste is tégen de Warenlandsverordening en het daaruit voortvloeiende Landsbesluit etikettering. En dus illegaal. Toch gebeurt het en naar verluidt op grote schaal. Schattingen spreken van 20.000 dozen per maand die via de Venezolaanse barkjes en dus niet conform de lokale wetgeving aan land worden gebracht.
Een rekensommetje leert dat het om grote sommen geld gaat, zeker voor Venezolaanse begrippen waar bewoners kampen met een valutacrisis. Een doos Zulia gaat lokaal voor circa 31 gulden over de toonbank. Er is dus al snel een maandelijkse omzet van 600.000 gulden mee gemoeid. ,,Dus veel mensen ‘verdienen’ veel geld aan dit soort illegale praktijken”, zegt een insider die anoniem wil blijven.
Dat zijn de transporteurs uit het Zuid-Amerikaanse buurland, maar wellicht ook degenen die ‘een blind oog’ hebben; een oogje dichtknijpen. De formele controle is in elk geval in handen van de douane - op steenworp afstand op de hoek van de Handelskade in Punda - en de Geneeskunde en Gezondheidszaken (G&Gz) van het ministerie van Gezondheid, Milieu & Natuur (GMN).
De officiële importeur bevestigt de beschreven handelingen en bewegingen, als daar door deze krant om wordt gevraagd, maar geeft verder geen commentaar. Directeur Humberto Nivillac van Bix Brandsimport verwijst naar sectordirecteur G&Gz Sirving Keli.
Ten aanzien van de etiketten geldt dat vereist is dat de vervaldatum niet afveegbaar mag zijn. Als Zulia aan de Warenlandsverordening voldoet én de datum van houdbaarheid niet met een vinger of op een andere manier van de fles afgeveegd kan worden - in verband met de recycling van de fles in Venezuela - is import toegestaan.
In werkelijkheid echter staan er flesjes in kratten of in de koelkasten met een datum die zo uitgewist kan worden. Hét bewijs van illegale invoer.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.