Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het lokale aannemersbedrijf Curaçao Engineering Contractors (CEC) heeft voor 40 van haar medewerkers ontslag aangevraagd nadat raffinaderij Isla het contract voor routinewerkzaamheden aan een Venezolaanse aannemer heeft gegund.
Directeur Peter Whiteman verwacht niet dat de Venezolaanse concurrent de lokale vakmensen in dienst neemt.
Daarmee wordt wat aannemersvereniging AAV vreesde werkelijkheid. De AAV liet eerder deze week weten dat onlangs ‘enkele jaarcontracten voor 2016/2017 aan Venezolaanse bedrijven gegund waren voor bepaalde routinewerkzaamheden’. ,,Wij hebben vernomen dat het ministerie van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn een positief advies heeft gegeven op de aanvraag voor een werk- en verblijfsvergunning voor ongeveer 40 arbeidskrachten.”
De gastarbeiders die door de Venezolaanse bedrijven worden aangetrokken zouden deels worden uitbetaald in goedkope bolívars, zonder dat daarover sociale lasten hoeven worden afgedragen. Het uurloon van een Venezolaanse werknemer is sowieso al lager dan dat van een lokale arbeider, alleen al omdat het uurtarief voor werknemers van lokale aannemers die onder de cao-regeling vallen sinds 2009 met 25 procent is verhoogd, zo meent de AAV. Die kosten worden automatisch doorberekend aan de klant. Het hoge uurloon zorgt er bovendien voor dat de sociale lasten van de lokale aannemer toenemen.
Dat routinecontracten van Isla rouleren onder aannemers is volgens CEC-directeur Whiteman niets nieuws. De ontslagen werknemers gaan dan weer aan de slag bij de lokale concurrent die het contract heeft gekregen. ,,Maar met een Venezolaanse aannemer is de situatie anders. Die werkt met een kleine kern Curaçaoënaars en verder vooral met buitenlanders zonder cao, zonder sociale lasten. Daartegen kunnen wij niet concurreren.” Bij CEC zijn na de ontslagen nog 20 tot 25 werknemers over. Het bedrijf is gespecialiseerd in vuurvast metselwerk. Whiteman zegt vanaf nu dezelfde strategie te gaan toepassen als zijn Venezolaanse concurrenten. ,,Ik houd mijn specialisten in dienst en haal andere vaklui op projectbasis uit Venezuela.”
Ook de AAV ziet ‘onder deze omstandigheden weinig overlevingsmogelijkheden’ voor haar leden. ,,De lokale contractor die het contract heeft verloren, is genoodzaakt om ontslag aan te vragen voor zijn werknemers.”