Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - De Stichting Eerherstel Oorlogsslachtoffers Curaçao (Seoc) heeft gisteren eer betuigd aan de vijftien arbeiders van Chinese komaf die 74 jaar geleden, op 20 april 1942, werden vermoord en anoniem begraven op de begraafplaats Kolebra Bèrdè in Willemstad. De overheid van Curaçao heeft op verzoek van Seoc 20 april uitgeroepen tot een officiële jaarlijkse herdenkingsdag die de naam ‘De Aprilmoorden’ draagt.
Seoc heeft onder andere tot doel het verkrijgen van erkenning van de status van oorlogsslachtoffers, voor de Chinese contractarbeiders die zijn omgekomen op 20 april 1942 en het zorgdragen voor een correcte historische weergave van wat er tijdens het arbeidsconflict tussen de Curaçaose Petroleum Industrie Maatschappij en de Chinese zeelieden in het voorjaar van 1942 is voorgAprilmoordenevallen.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog deden de Chinese arbeiders uit Rotterdam als stoker dienst op olietankers van de Curaçaose Scheepvaart Maatschappij (Shell). Dat was een gevaarlijke klus, want de Duitsers namen transportschepen regelmatig onder vuur. De arbeiders gingen in 1942 in staking. Toen in april van dat jaar de staking grimmige vormen begon aan te nemen, schoten politie en bewakers van de olieraffinaderij vijftien Chinezen zonder pardon dood. Zij werden op de begraafplaats Kolebra Bèrdè, ook wel bekend als het kerkhof van de schande, anoniem begraven. 

Om dit verzoek kracht bij te zetten, heeft de voorzitter van Seoc, Nizaar Makdoembaks, een boek geschreven over de gebeurtenissen, getiteld ‘De Aprilmoorden’. Dit boek beschrijft, naast de gebeurtenissen op en rond 20 april 1942, de historische context van de staking. Tijdens de herdenking op 20 april 2012 werd dit boek aan het publiek gepresenteerd. Daarnaast werd ook bij de herdenking een banier onthuld op de begraafplaats Kolebra Bèrdè; een levensgrote reproductie door Michiel Tan van een foto van de Chinese Curaçaoënaars bij het massagraf in 1942.
Tijdens de herdenking gisteren voerden verschillende sprekers - zoals Nizaar Makdoembaks, Sing Pong lee, Wim van Lamoen, minister Ruthmilda Larmonie-Cicilia (PS) van Sociale Ontwikkeling, Arbeid en Welzijn (SOAW), minister Irene Dick (PS) van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS) en premier Ben Whiteman (PS) - op de plaats van executie in het voormalige gevangenenkamp te Suffisant het woord. De theatergroep Kadalem heeft onder leiding van Albert Schoobaar een drama gepresenteerd over de gebeurtenissen van 20 april 1942.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.