Van onze correspondent
Madurodam - De Gevolmachtigde ministers Marvelyne Wiels (Curaçao), Alfonso Boekhoudt (Aruba) en Henrietta Doran-York (Sint Maarten) hebben de helpende hand toegestoken bij het uitdelen van de eerste van in totaal 200.000 exemplaren van het 4 & 5 mei boek dat alle leerlingen van groep 7 in het gehele Koninkrijk ontvangen.
De presentatie van het boek vond gisteren plaats in Madurodam. ,,Een kleine stad voor een grote held”, zoals voorzitter Gerdi Verbeet van het Comité 4 en 5 mei omschreef. ,,Madurodam is het Koninkrijk der Nederlanden in het klein. Het Koninkrijk is groter dan alleen Nederland. Ook Curaçao, Aruba, Sint Maarten, Bonaire, Saba en Sint Eustatius horen erbij. Daarom ben ik heel blij dat de Gevolmachtigde ministers hier aanwezig zijn.”
Verbeet nodigt Wiels, Boekhoudt en Doran-York uit om samen met haar de eerste exemplaren uit te reiken aan acht klassenvertegenwoordigers. Ze vertelde erbij dat het denkboek bedoeld is om kinderen te stimuleren bewust na te denken over leven in vrijheid en leven in oorlog. ,,Er staan verhalen in over verzet, vervolging, de hongerwinter, Nederlands-Indië en over oorlogsheld George Maduro. Ook staan er verhalen in van kinderen die nu in oorlog leven. Zij vertellen bijvoorbeeld hoe het is om te moeten vluchten of om te moeten strijden om naar school te mogen gaan. Ik hoop van harte dat de kinderen met dit boekje in de hand thuis ook meer vragen gaan stellen over de oorlog. Bijvoorbeeld aan hun opa en oma. Het is van belang dat het verhaal ook binnen de familiekring verteld blijft.”
Directeur Joris van Dijk van Madurodam stond uitgebreid stil bij de naamgever van het attractiepark dat dit jaar de 100ste geboortedag van de Curaçaose oorlogsheld op grootse wijze zal vieren. Op 4 mei vindt op het George Maduroplein de eerste Nationale Kinderherdenking plaats. Onder leiding van de jeugdburgemeester van Madurodam Noah van Meekeren zullen kinderen op dat moment op hun eigen manier allen herdenken die in het Koninkrijk der Nederlanden of waar ook ter wereld zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesoperaties.
Op 15 juli, de geboortedag van Maduro, wordt een door Jikke van Loon ontworpen monument onthuld ter herinnering aan hem. Het is de bedoeling dat elk jaar tijdens de Nationale Kinderherdenking een kindernaam in het monument wordt gegraveerd. De kindernamen lichten in goud op. Naarmate er meer namen worden toegevoegd, zal het monument steeds meer gaan stralen.
Maduro overleed vlak voor de bevrijding op 9 februari 1945 in het concentratiekamp Dachau. Zijn ouders wilden dat er een blijvende herinnering aan hem zou komen. Met het miljoen dat zij beschikbaar stelden werd in 1952 op de grens van Den Haag en Scheveningen het ministadje Madurodam gesticht. ,,Het vrolijkste oorlogsmonument ter wereld”, aldus Van Dijk. ,,Sinds de opening hebben bijna 60 miljoen mensen van over de hele wereld het park bezocht. Het jaar van zijn 100e geboortedag is hét moment om zijn verhaal opnieuw te vertellen.”