Van een onzer verslaggevers
Willemstad - In de eerstvolgende vergadering waarin Gevolmachtigde minister Marvelyne Wiels van het Curaçaohuis in Den Haag punt van de agenda is, zal onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang een motie indienen waarin premier Ben Whiteman (PS) wordt opgedragen Wiels te ontslaan.
Op 11 januari vroeg Leeflang het derde rapport over het functioneren van Wiels op, maar het parlement heeft dit rapport officieel nog niet ontvangen. Een verzoek van 19 februari, waarin Leeflang samen met oppositiepartij MAN en Statenlid Marilyn Moses een vergadering aanvraagt omdat het rapport niet wordt verstrekt, is ook nog altijd niet ingewilligd. ,,Het feit dat we het rapport - waarvan een oorspronkelijke en gekuiste versie zou bestaan - nog niet hebben ontvangen is eigenlijk al een motie van wantrouwen richting de premier waard”, aldus Leeflang.
Een inhoudelijke behandeling tijdens een Statenvergadering hoeft volgens het onafhankelijk Statenlid niet lang te duren. ,,Ik ga ervan uit dat we geen tijd hoeven te verliezen in het debat, er moet gewoon een vergadering komen waarin we zeggen: het is genoeg. Het is afgelopen met mevrouw Wiels. Ik heb in elk geval de MAN en Moses mee voor wat betreft deze motie, en ik kan me niet voorstellen dat PAR en PAIS hier niet in zouden meegaan, dan verliezen ze echt hun geloofwaardigheid. Het is echt ongehoord dat iemand met zo’n gebrek aan integriteit daar nog zit, ik vraag me af welk wapen Wiels heeft. Zelfs met het toetreden van de PAR aan de fractie blijft het wapen van Wiels even sterk.”
Na oud-premier Ivar Asjes zou nu ook de huidige premier, Ben Whiteman, de hand boven het hoofd van Wiels houden, meent Leeflang. En dat is misschien wel de schuld van het parlement zelf, vindt de parlementariër. ,,Ik vind dat de Staten hier alle blaam treft. Zij controleert de minister, dat is de gouden regel voor het parlement. De Staten had allang een motie moeten aannemen waarin de minister-president wordt geïnstrueerd om Wiels te ontslaan. Het parlement heeft elke morele autoriteit verloren om zich het geweten van de democratie te noemen.”
Wanneer Leeflang deze motie kan indienen, is nog onduidelijk. Pas 11 april staat er weer een vergaderweek voor het parlement gepland, maar dan is Wiels geen agendapunt. ,,Ik heb al eens eerder een motie ingediend die niet direct te maken had met het onderwerp, maar deze wordt dan door de voorzitter niet ter stemming gebracht. Dus ik zal moeten wachten tot de Statenvoorzitter dit onderwerp eindelijk op de agenda zet.”