Van een onzer verslaggevers
Oranjestad - De kwestie Schotte (MFK) en de strafzaak Babel op Curaçao hebben ook stof doen opwaaien op zustereiland Aruba.
Oppositie en coalitie in de Arubaanse politiek spreken erover en gebruiken het onderwerp om elkaar zwart af te schilderen en verwijten te maken.
Zo verklaart oppositieleider Evelyne Wever-Croes (MEP) te hopen dat de noordoostpassaat vanuit Curaçao wat meer ‘curashi’ (durf) met zich meebrengt voor het Openbaar Ministerie van Aruba. De strafbare feiten die tegen Schotte zijn ingebracht zijn erg zwaar, aldus Wever-Croes, die het ook heeft over een zware veroordeling.
,,Mijn eerste reactie was: ‘Wow, daar zit wel een OM met moed, een OM dat zich vastbijt in corruptiezaken; had Aruba maar zo’n Openbaar Ministerie.’ Want als je het vonnis leest, dan gebeuren alle feiten die tegen Gerrit Schotte op Curaçao zijn ingebracht, ook hier op Aruba. Onder de ogen van allen. Waar iedereen bijstaat, waaronder het OM. Het zijn zaken die wij ook al bij het OM hebben aangekaart, met bewijs, maar men wil het niet onderzoeken.”
Aldus de leider van MEP. Daarom wenst Wever-Croes ‘dat de wind een beetje durf laat overwaaien’ van het OM in Willemstad naar het OM in Oranjestad, zodat justitie op Aruba het aandurft om de corruptiezaken bij regering en overheid verder uit te zoeken. ,,Want het kan niet zo zijn dat wij hier van de ene corruptiezaak en het ene schandaal in de andere belanden, en dat er niets gebeurt.”
Deze opmerkingen zijn meteen aanleiding voor regeringspartij AVP - de partij van minister-president Mike Eman - om ‘terug te slaan’ en er de MEP fijntjes aan te herinneren dat Wever-Croes degene was die Schotte ontving en op sleeptouw nam tot aan het stembureau bij de laatste Arubaanse Statenverkiezingen.
Clarisca Velasquez (AVP): ,,Wij herinneren ons nog heel goed hoe de MEP-leider samen met haar vriend Gerrit Schotte aan haar zijde haar stem uitbracht in 2013. Er zijn veel foto’s van hen samen. Daarom willen wij van de MEP weten: ‘Hoe zit dat nu precies met Schotte, nu hij is veroordeeld?’ Het is als een boemerang die terugkeert voor MEP. Wat zeggen ze nu?”
De toen nog nieuwe leider van de Arubaanse politieke partij MEP, Wever-Croes, bracht in juni 2012 een kennismakingsbezoek aan Gerrit Schotte, die op dat moment sinds 10-10-’10 premier van Curaçao was in het kabinet van MFK/PS/MAN. De leider van MEP was op Curaçao vanwege het partijcongres van de politieke partij MAN, die op dat moment werd aangestuurd door Charles Cooper, tevens minister in het kabinet Schotte, dat een paar maanden later de meerderheid verloor en gedwongen werd ontslag te nemen.