Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Interventiecardioloog Sam de la Fuente is vertrokken bij het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Dat bevestigt plaatsvervangend algemeen directeur Franke Scheper tegenover het Antilliaans Dagblad. ,,Hij is met ontslag, maar we zorgen ervoor dat de zorg wordt gecontinueerd. Dat gebeurt door de inzet van tijdelijke krachten uit Nederland en de regio”, aldus Scheper. De la Fuente gaat terug naar Nederland.
De Vereniging Medisch Specialisten Curaçao (VMSC) vindt dit een kwalijke ontwikkeling. ,,Het moet geen duiventil worden”, zegt voorzitter Alexander Saleh desgevraagd. De VMSC wordt volgens hem ‘op afstand’ gehouden en krijgt ook niet alle informatie. Op korte termijn, waarschijnlijk deze week al, is er overleg met de medische staf van het Sehos en dan hoopt hij met een officiële reactie te kunnen komen. ,,Dan zullen we een hard standpunt bekendmaken.”
De la Fuente heeft het Cathlab, dat in januari 2014 werd geopend, voor het Sehos opgezet. Over verlenging van zijn contract is maandenlang onderhandeld. De specialist was de afgelopen dagen niet bereikbaar voor commentaar op zijn vertrek. Scheper wil niet ingaan op de reden voor het mislukken van de onderhandelingen. ,,Dat is persoonlijk, dus daar geven we geen details over. Voor ons gaat het om de zorg voor de patiënten en daar werken we hard aan.” Hij hoopt snel weer een nieuwe vaste interventiecardioloog te kunnen aanstellen.
Met het aantrekken van specialisten door het Sehos gaat het de goede kant op, zegt hij. ,,We hebben pas een overeenkomst gesloten met een internist-infectioloog. Het is voor het eerst dat er iemand op Curaçao is die gespecialiseerd is in infecties.” Binnenkort verwacht Scheper ook een nieuwe orthopeed te mogen verwelkomen.
Saleh is er nog niet van overtuigd dat het de goede kant op gaat. ,,Het is voor ons ondenkbaar dat het niet haalbaar is om met een landskind (De la Fuente, red.) tot overeenstemming te komen. We moeten eerlijk met elkaar praten over contracten.” De VMSC kent de details niet, maar heeft al eerder te kennen gegeven dat de salarissen voor dergelijke hoog gekwalificeerde specialisten op Curaçao te laag zijn. ,,We kunnen niet draaien op waarnemers. Die kennen de situatie op Curaçao niet en hebben een gewenningsperiode nodig.” Voordat deze artsen goed zijn ingewerkt, zijn ze alweer weg en dat heeft gevolgen voor de kwaliteit van de zorg, menen de specialisten.
De VMSC wil ook snel haar visiedocument aan de minister presenteren. Daarna zal dit publiekelijk worden gemaakt. In dat document zullen de specialisten duidelijk maken hoe zij denken dat de specialistische zorg op Curaçao eruit moet zien en welke stappen daarvoor ondernomen moeten worden.