Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De Maritieme Vereniging Curaçao heeft het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers gevierd.
Op de feestavond deze week presenteerde majoor der mariniers Clemens Buter ‘een indrukwekkende audiovisuele voordracht, waarin de geschiedenis van het huidige Korps Mariniers werd belicht’.
Het Korps Mariniers werd in het najaar van 1665 opgericht door admiraal Michiel de Ruijter en raadspensionaris Johan de Witt. Het is het op één na oudste korps ter wereld en bovendien het enige korps dat in de beginjaren een succesvolle inval te Chatham in Engeland heeft verricht. De vijandigheid van die tijd heeft plaatsgemaakt voor een tegenwoordig intensieve samenwerking met het Britse Korps Mariniers.
De vereniging legt uit: ,,Nederlandse mariniers - in feite zeesoldaten - kunnen overal ter wereld worden ingezet, zijn getraind in landingen vanuit schepen op vreemde kusten, kunnen ontsnappen uit onderzeeboten om zo ongezien bij de kust te komen maar zijn ook thuis in de bergen en hebben intense wintertrainingen in het noorden van Noorwegen ondergaan, waarbij ze verbleven in zelfgebouwde iglo’s.”
Het huidige korps staat onder leiding van brigadegeneraal Richard Oppelaar en telt 3.200 mariniers. De Koninklijke Marine heeft amfibische transportschepen, zoals Zr.Ms. Johan de Witt en Zr.Ms. Rotterdam, die zijn ingericht om honderden mariniers met hun vervoermiddelen te vervoeren naar plaatsen waar zij nodig zijn. Dit kunnen vredesoperaties zijn, maar het kan ook gaan om het bieden van noodhulp. ,,We spreken de hoop uit, dat onze mariniers nooit meer in toekomstige grootschalige internationale conflicten zullen worden ingezet. Alhoewel Afghanistan heeft bewezen dat de mariniers deze binnenlandse conflicten ook aankunnen”, aldus de vereniging.
De feestavond werd gehouden samen met verenigingsleden en andere belangstellenden in de bioscoopzaal van het cruiseschip Freewinds. Hiermee werd volgens de organisatie ook het maritieme aspect van het Korps Mariniers benadrukt.