Willemstad - Voor de Curaçaose financiële beurs, de Dutch Caribbean Securities Exchange (DCSX), is 2015 afgesloten met ‘de mijlpaal’ van 30 beursgenoteerde bedrijven. Dat zeggen directeur René Römer en bestuursvoorzitter Derk Scheltema tegenover het Antilliaans Dagblad.
,,Wij hebben 2015 goed afgesloten met drie noteringen (‘listings’) in december. Daarmee is de mijlpaal van 30 noteringen op DCSX bereikt. Daar zitten obligaties tussen, overheidsobligaties en private obligaties, een aantal internationaal opererende investeringsfondsen en verder bedrijven uit Latijns-Amerika, zoals een groot conglomeraat van auto-dealerships en een energiebedrijf (hydro-elektrische dam).”
,,We zijn ervan overtuigd dat 2016 een goed jaar zal worden. Er zitten veel projecten in de ‘pipeline’ en de samenwerking met de overheid en de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten (CBCS) is goed. DCSX krijgt goede medewerking van zowel de minister van Financiën, José Jardim, als van de minister van Economische Ontwikkeling; eerst Stanley Palm (PAIS) en nu ook Eugene Rhuggenaath (PAR).”
Met DCSX wordt beoogd om de status van Curaçao als belangrijk financieel centrum te herbevestigen. ,,We willen het centrum worden waar bedrijven uit de regio komen om in een goed gereguleerde markt, met een stabiele economie, adequate wetgeving met fiscale voordelen en goed toezicht, aan verbonden willen zijn.”
,,Wij willen investeerders vinden via het transparante platform van DCSX. We kijken naar voorbeelden als Singapore en Hong Kong, die voor de ‘emerging markets’ in Azië een groot gedeelte van de overheidseffecten en private effecten van de regio naar zich toe trekken. DSCX wil hetzelfde neerzetten voor de regio op Curaçao. Momenteel is er in de regio geen gevestigde beurs die internationaal opereert, en die ruimte kan DCSX gaan vullen. We moeten ons realiseren dat er internationaal een heel grote behoefte bestaat om financieringen zo gunstig mogelijk te regelen”, aldus Römer en Scheltema.
DCSX biedt bedrijven en investeerders de mogelijkheid om gebruik te blijven maken van fiscale of juridische voordelen die in hun thuisland geboden worden. Zo zijn er in veel landen belastingvoordelen voor inkomsten die gegenereerd worden uit een beursgenoteerd aandeel of een obligatie. De directeur en de voorzitter: ,,DCSX biedt dus een interessant platform om van deze voordelen gebruik te maken.”
Uitgelegd wordt dat de Curaçaose beurs ook aantrekkelijk is voor familiebedrijven, die niet direct de behoefte hebben aan, of op zoek zijn naar nieuw kapitaal, maar het toch gunstig vinden om op de beurs genoteerd te zijn, bijvoorbeeld voor als er plannen zijn om het bedrijf in een latere fase te verkopen.
Maar ook een nalatenschap kan via een beurs georganiseerd worden. Een beurs waarborgt daarbij een bepaalde anonimiteit bij internationale transacties. Tot slot zijn er volgens het tweetal talloze ‘startup’-bedrijven in de wereld die in andere landen niet eenvoudig naar een beurs kunnen vanwege de hoge kosten of andere vereisten zoals minimumkapitaal, winsten en omzet. ,,Dat is een van de niches waar DCSX en Curaçao zich op richten.”