Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aloëplantage bij Sint Joris is op zoek naar zoet water. Nu lukt het nog om de planten voldoende water te geven, maar het bedrijf wil uitbreiden en dan dreigt een tekort.
Dé uitdaging van 2016, noemt Sebastiaan van der Veer, general manager van Curaçao Ecocity Projects (CurAloë), het dreigende watertekort. Leidingwater van Aqualectra is te duur om te gebruiken voor de irrigatie van de aloëplantage. Tot nu toe krijgt het bedrijf regenwater van de Dienst Openbare Werken. Maar de vraag is groot en het aanbod beperkt. CurAloë zoekt naar alternatieven voor de schaarste aan zoet water. Van der Veer: ,,We denken aan de mogelijkheid om zout water te ontzouten. Het zou goed zijn als alle plantages zouden samenwerken om een oplossing te vinden.”
CurAloë denkt dit jaar het bebouwde oppervlak met aloëplanten uit te kunnen breiden, omdat de verkoop van cosmeticaproducten in de Verenigde Staten (VS) op gang begint te komen. Augustus vorig jaar werd bekend dat producten vanaf Curaçao invoerrechtenvrij naar de VS mogen worden geëxporteerd. De voorbereidingen om aan alle eisen van de Food and Drug Administration (FDA) te voldoen namen veel tijd in beslag, maar inmiddels staat er in Miami een depot van het bedrijf en zijn de cosmeticaproducten die CurAloë produceert, geregistreerd. ,,De verkoop komt langzaam op gang”, zegt Van der Veer. ,,We hebben ons allereerst geconcentreerd op de verkoop via de webshop. Een online bestelling wordt binnen 48 uur afgeleverd.” In de toekomst zullen de cosmeticaproducten ook via Amerikaanse distributeurs te koop zijn.