Van een onzer verslaggevers
Schiphol/Willemstad – Drie KLM-onderhoudsmonteurs moesten onlangs terechtstaan voor het opzetten van een cokelijn. De pogingen om cocaïne in te voeren vanuit de Antillen door drugs te verstoppen in verborgen ruimtes in vliegtuigen faalde, maar de drie kregen toch straffen opgelegd tot 2,5 jaar cel.
Het Parool besteedt aandacht aan de organisatie die het niet lukte om ook maar een gram over de grens te krijgen. De drie monteurs, werkzaam in hangars 11 en 14 op Schiphol-Oost, zouden door hun werk pakketten coke uit de geheime bergplaatsen kunnen halen van het vliegtuig. Deze kisten zouden ze een etmaal onder handen krijgen voor onderhoud.
Via tussenpersonen kwamen de onderhoudsschema’s bij hun medeverdachten. Deze belden en pingden deze schema’s door naar de contacten op de Antillen zodat zij wisten in welk vliegtuig en op welke plek de drugs moest worden verstopt. Dat zou moeten gebeuren onder de dekens in een van de vrachtruimen of bij de zuurstofflessen.
John R. (57) wordt volgens Het Parool gezien als de ‘President-directeur’. Deze onderhoudsmonteur werkzaam in hangar 14 coördineerde met een handlanger buiten het vliegveld de drugsimport; twee monteurs uit hangar 11 en familieleden van R. verleenden hand- en spandiensten.
Eind 2013 gaat het steeds weer mis. Het is ‘slecht weer’ of ‘de zee is vol’, luiden berichten van overzee: het is te link de drugs te verstoppen. Te veel getuigen. Vergissingen over data leiden een mislukking in of de mannen op de Antillen klagen over geldgebrek.
Het drugsteam van marechaussee, douane en Fiod kan volgens Het Parool gemakkelijk de gesprekken onderscheppen en deze koppelen aan de vliegtuigen. Maar deze kisten komen steeds zonder drugs aan. Als arrestatieteams de verdachten in 2014 van hun bed lichten, hebben ze nog geen euro binnengehaald.
Eén van de verdachte monteurs die over zijn rol een bekentenis aflegt: hun criminele organisatie was een waardeloze organisatie. De rechtbank neemt die kwalificatie over, maar voegt daaraan toe: ‘Ook een waardeloze organisatie is een organisatie.’
John R., die driekwart jaar werkte aan zijn drugslijn, krijgt tweeënhalf jaar cel, net zoals zijn belangrijkste handlanger, de link naar de Antillen. R. krijgt zo een half jaar minder straf dan justitie had gevorderd, ook omdat hij zijn baan bij KLM na veertien jaar kwijt is. Van de andere vijf verdachten krijgen er vier een tot twee jaar cel en één een werkstraf van 240 uur plus een voorwaardelijke celstraf.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.