Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang is niet onder de indruk van het regeerakkoord dat PS, PAIS, PAR, PNP en Sulvaran zondag hebben ondertekend. ,,Ik heb het gelezen en zie werkelijk niets dat enige hoop geeft op economisch gebied.”
Reden voor de PAR om aan te sluiten bij de oude coalitie die na het opstappen van Statenlid Marilyn Moses een minderheid had, was dat er op economisch gebied een slag geslagen kan worden. Eugene Rhuggenaath is de man die namens de PAR het ministerie van Economische Ontwikkeling gaat leiden. ,,Ik vind het een aardige jongeman en hij ziet er altijd fris uit, maar dat is het dan ook”, aldus Leeflang in het radioprogramma ‘Vandaag en Morgen’ op Paradise FM.
,,We denken steeds maar dat we een tovermannetje, een soort Messias, kunnen plaatsen. Nee, je zult goede plannen moeten hebben en die goed moeten doordenken”, aldus Leeflang, die verder concludeert dat er zo weinig in het regeerakkoord staat dat deze plannen in februari al afgerond kunnen zijn, en de verkiezingen alsnog in februari gehouden hadden kunnen worden. ,,Er staat niets bijzonders in, er gaat niets gebeuren. Het is een ‘zit-de-tijd-uit-kabinet’.”
Wat het onafhankelijke Statenlid het meest tegen de borst stuit, is dat er tien punten staan opgenoemd waarover de coalitiepartijen nog verder moeten discussiëren. ,,Als dat nu nog moet gebeuren, komt er van werken niet veel terecht. Dat wordt vooral heel veel koffie drinken.”
De tien punten die in het regeerakkoord staan opgesomd waarover nog vergaderd moet worden, zijn optimalisatie van het ambtelijk apparaat, regeringsgebouwen, FKP-woningen, de gas- en petroleumwet, arbeidsmarkt, civiele enquête, CPS/CPA en de monopolie van de haven, wijziging van het kiesreglement en een onafhankelijk stembureau, onderhoud van de leefomgeving en plannen van aanpak over de politie en de SDDK.
,,De punten waarover wel een besluit is genomen komen warrig over. Ik sta er bovendien van versteld dat het Curaçaohuis een prominente rol krijgt toebedeeld voor wat betreft de hub-functie met Europa. Ik weet niet waar ze die capaciteit vandaan gaan halen, een plaatsvervangend Gevolmachtigde minister kan weinig doen”, stelt Leeflang.
Ondanks de kritiek op de inhoud van het regeerakkoord, denkt Leeflang wel dat het kabinet-Whiteman II tot aan de verkiezingen eind volgend jaar zal blijven zitten. ,,Alles wat enige frictie kan geven, hebben ze vermeden. Dan haal je het wel. Er zit nu bovendien een meerderheid van twaalf in het parlement dus het risico dat één iemand plotseling een helder moment krijgt zal er niet meer bij zijn.”
Dat het opstappen van Marilyn Moses uit PAIS en daarmee ook uit de coalitie een helder moment is, vindt Leeflang van wel. ,,Ze ziet nu dat de afgelopen drie jaar niets heeft opgeleverd. Het enige wat is opgelost is de financiële situatie van de regering. De operatie is gelukt maar de patiënt is bezweken.”
Leeflang zal de nieuwe coalitie binnenkort vragen gaan stellen over onderwijs. Zo wordt in het regeerakkoord verwezen naar een wet uit 2002, Leeflang wil weten welke wet dat is. ,,Ook lees ik dat gratis onderwijs doorgaat, dus ik wil weten wanneer de wet voor regulering van gratis onderwijs naar het parlement komt. Ook komen er extra fondsen voor studeren in de regio, maar ik heb nog geen evaluatie van deze pilot gezien.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.