Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De besprekingen over voortzetting van de oude coalitie, aangevuld met PAR, zijn ondanks het ontslag van het kabinet Whiteman doorgegaan. De uitkomst daarvan is echter nog onzeker. Fractieleider Melvin ‘Mac’ Cijntje van Pueblo Soberano (PS) blijft nog steeds voorstander van nieuwe verkiezingen. ,,Dat is onze eerste optie.” Maar ook hij bevestigt dat er een bereidwilligheidsverklaring op tafel ligt.
Gisteravond werd daarover nog steeds onderhandeld tussen de oude coalitie van PS, PAIS, PNP en Glenn Sulvaran en oppositiepartij PAR. Verschillende partijen waren optimistisch. PAIS-voorman Alex Rosaria liet desgevraagd weten dat de fractieleden van PAIS vanochtend hun handtekening zullen plaatsen onder de bereidwilligheidsverklaring. Rosaria gaat er ook van uit dat andere samenwerkende partijen de verklaring zullen tekenen waarmee twaalf parlementariërs aangeven bereid te zijn om te praten om zo tot een regering te komen die de steun geniet van een meerderheid in de Staten.
PAR-leider Zita Jesus-Leito reageerde gisteren nog voorzichtig. In een korte reactie tussen de gesprekken door liet zij weten dat er ‘nog niets getekend’ was. ,,Er is pas een bereidwilligheidsverklaring als alle Statenleden die het akkoord steunen dit ondertekend hebben. En er is nog niets getekend.” Op de vraag of er de afgelopen dagen verder aan de eisen van PAR tegemoet is gekomen bleef ze het antwoord schuldig. ,,Ik wil de besprekingen niet verstoren.” Haar woordvoerder Stephen Walroud zei eerder op de avond dat ‘er openingen zijn’, maar gaf ook aan dat het nog niet rond is.
Eerder liepen onderhandelingen tussen PS en PAR vast over de post van de Gevolmachtigde minister. Naast deze portefeuille wil de PAR ook de ministerpost van Economische Ontwikkeling; een post die nu nog PAIS toebehoort. PAIS gaf eerder al te kennen bereid te zijn de portefeuille op te geven. PS weigerde echter afstand te doen van de post van Gevolmachtigde minister die nu door Marvelyne Wiels (PS) wordt bezet.
Volgens Cijntje betekent een bereidwilligheidsverklaring niet dat er snel een nieuw kabinet zal zijn. ,,In feite zegt zo’n verklaring alleen dat je bereid bent met elkaar verder te praten. We zullen de verklaring tekenen voor het geval er toch een mogelijkheid is om er samen uit te komen.”
PNP-leider Humphrey Davelaar zei desgevraagd dat hij zijn handtekening onder de bereidwilligheidsverklaring zal zetten als er een definitieve versie op tafel komt. ,,Sinds zondag zijn we in gesprek geweest over de punten die op papier gezet zouden worden. Ik heb dinsdag het ontwerpdocument gezien en daarmee was ik akkoord. Als ik de definitieve versie krijg dan zal ik die tekenen.” Daarna kan de formatie van het nieuwe kabinet beginnen. Wanneer er een nieuw kabinet zal zijn ‘zullen we wel zien’, aldus Davelaar. Hij durft daarover geen voorspelling te doen.
Ondertussen zijn er meerdere opties mogelijk, zo gaf Rosaria te kennen. Het idee van een interim-kabinet lijkt steeds aantrekkelijker te worden waarbij een kleine groep een aantal specifieke taken krijgt toegewezen tot het einde van het regeerperiode in 2016.