Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De coalitiepartijen Pueblo Soberano, PAIS, PNP en onafhankelijk Statenlid Glenn Sulvaran proberen dit weekeinde tot een nieuwe meerderheid te komen of een oppositiepartij te vinden die de coalitie gedoogt.

 franco

De regering heeft nu met het opstappen van PAIS-Statenlid Marilyn Moses slechts 10 van de 21 zetels in het parlement. De coalitie acht het op dit moment niet verstandig voor het land om nieuwe verkiezingen te hebben.
Dat heeft partij- en Statenvoorzitter Mike Franco van PAIS gisteravond bekendgemaakt tijdens een persconferentie waarin de partij haar visie gaf over het vertrek van Moses. De persconferentie werd gehouden nadat de coalitiepartijen in de middag met elkaar overleg hadden gevoerd over de gevolgen van het ontslag van Moses.
Gisteren kondigde Moses per brief haar ontslag aan als parlementariër voor regeringspartij PAIS. Ook kondigde zij in een andere brief aan dat ze geen lid meer van de partij is.
Tijdens de persconferentie wilde Franco niet ingaan op de vraag welke oppositiepartijen hij op het oog heeft voor een herstel van de meerderheid in het parlement of een gedoogsteun. Na het weekeinde zal blijken hoe reëel een herstel van de meerderheid, c.q. een gedoogsteun voor de coalitie is; alle oppositiepartijen verklaarden tot gisteren nog dat zij daar niet aan zullen meewerken. ,,PAIS bestudeert de situatie nu van dag tot dag en bekijkt of de huidige regeringssteun van 10 zetels in het parlement uitgebreid kan worden naar twaalf,” aldus de partijvoorzitter.
De ontslagbrief van Moses werd door Franco als een bittere en zure pil omschreven. Volgens Franco waren er geen signalen dat het Statenlid ontevreden was over de koers van de partij, zoals dat door Moses in haar ontslagbrief aan de partij werd gesteld. Naar het oordeel van
Franco is de brief een
dekmantel voor andere
redenen van meer persoonlijke aard, waar hij niet nader op in wilde gaan omdat het onethisch zou zijn. Het woord is nu eigenlijk aan Moses om uit leggen waarom ze uit de fractie is gestapt en besloten heeft als onafhankelijk Statenlid verder te gaan, aldus de partij. Een van de aanwezige journalisten stelde dat het bekend was dat Moses financiële problemen had en de partij had benaderd om daar een oplossing voor
te vinden. Maar Franco ging daar verder niet op in. Wel stelde de partij dat Moses er destijds tegen was om in het kader van de verlaging van overheidskosten, de helft van haar vakantievergoeding in te leveren.
Zowel Franco als de andere aanwezige PAIS-leden, minister Stanley Palm, fractiemedewerker Allison Manuel, bestuurslid Jerry Semper en bestuurslid Marshall waren duidelijk ontgoocheld door de gang van zaken. Zo merkte de Statenvoorzitter op dat je een partijlid niet kunt verbieden om bij een breuk de zetel in het parlement mee te nemen. ,,Maar toch verwacht je dan dat iemand zich aan een gentleman’s agreement houdt en dat niet doet.” Bestuurslid Jerry Semper merkte terloops op dat Moses het in haar brief heeft over het leed dat haar volk is aangedaan door de maatregelen van deze regering. ,,Het is
overigens niet haar volk maar ons volk,” aldus Semper. Het bestuurslid merkte ook op dat Moses nu ageert tegen maatregelen van de regering die zij in het verleden zelf ook heeft goedgekeurd en waar zij tijdens Statenvergaderingen mee in heeft gestemd.
De partij heeft naar eigen zeggen gisteren de hele dag geprobeerd om in contact te komen met
Moses, maar zij nam de telefoon niet aan. In een kort gesprek met Radio
Direct op de parkeerplaats van een supermarkt verklaarde Moses gisteren op korte termijn nadere uitleg te zullen geven: ,,Houd uw ogen en oren open.” PAIS wil de handelwijze van Moses niet als verraad omschrijven, zo merkte Franco op. Op de vraag wat de partij zou doen indien Moses zich bedenkt, haar excuses aanbiedt en naar de partij terug wil keren, antwoordde de partijvoorzitter dat de deur altijd voor haar openstaat.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.