Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De belangrijkste uitdaging voor het ziekenhuis, blijft ook in de toekomst, het investeren in de mens.

Dat stelt Javier Hernandez tegenover het Antilliaans Dagblad. Gisteren had hij zijn laatste werkdag als algemeen directeur van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). ,,Alleen blokken maken geen nieuw ziekenhuis. Het zijn uiteindelijk de mensen die het moeten doen.”
Hernandez heeft de functie van algemeen directeur zes jaar bekleed. Hij is nu 74 jaar, maar als het aan hem ligt, gaat hij niet met pensioen en blijft hij nog doorwerken. Als het kan op Curaçao. ,,Werken houdt mij jong, ik ben nog in een goede fysieke conditie en Venezuela (waar hij vandaan komt, red.) kent op dit moment veel problemen, dus ik blijf het liefst op Curaçao”, aldus Hernandez die naast de Venezolaanse ook de Nederlandse nationaliteit heeft. Hij werkte 35 jaar in de olie-industrie, 16 jaar voor de Shell, waarbij hij in de jaren 70 drie jaar op Curaçao gestationeerd was en 19 jaar voor PdVSA waarvoor hij van 1994 tot en met 2001 werkte als directeur van Refineria Isla Kòrsou. Inmiddels bekend als ‘change manager’ werd hij in 2009 aangesteld als directeur binnen Sehos. Zijn grootste verdienste? ,,Er is jarenlang gesproken over een Medisch Specialistisch Bedrijf, maar het kwam er nooit van. We hebben nu een nieuwe polikliniek met daarin 24 specialisten in dienst van het Sehos. Daar ben ik trots op.” In een uitvoerige opsomming komen nog meer hoogtepunten naar boven: het realiseren van de Cathlab bijvoorbeeld, de druktank, de aanschaf van vele medische apparatuur voor onder andere de röntgenafdeling, het renoveren van de operatiekamers, de aanschaf van 200 nieuwe bedden, de bestelling van een MRI-apparaat en de verbeterde perinatale afdeling.
Over de financiële problemen stelt Hernandez: ,,Financiën blijven altijd een probleem. De tarieven zijn al vijf jaar niet geïndexeerd en aangepast. Ze zijn niet realistisch. Werd er in het verleden nog verdiend op de apotheek, ook daar moet er zoveel mogelijk met generieke goedkope medicijnen gewerkt worden. Ook het laboratorium levert geen extra inkomsten op. Ik ben er wel trots op dat het laboratorium ISO-gecertificeerd is.”
Het financiële budgetsysteem waarmee het Sehos moet zien rond te komen, vindt hij onvoldoende. ,,In het budget moet ook investeringsgeld opgenomen worden, zo’n 3 à 5 miljoen gulden, voor het vernieuwen van bijvoorbeeld apparatuur”, aldus Hernandez. De belangrijkste uitdaging voor de toekomst blijft volgens Hernandez echter het investeren in mensen. Op dit moment wordt de verpleging al via e-learning extra geschoold. Want Hernandez vindt het niveau van het Instituto pa Formashon den Enfermeria niet optimaal. Daar komt bij dat voor het Hospital Nobo Otrobanda het personeel ook bijgeschoold moet worden. De transitie op personeelsgebied is volgens hem belangrijker dan het HNO-gebouw dat nu wordt neergezet. ,,Er moet gewerkt blijven worden aan de mentaliteit van het personeel met betrekking tot zorg. Nu zijn er vaak klachten van patiënten. Ik vind dat er geen enkele klacht mag zijn over de kwaliteit van zorg.” Voor Curaçao stelt hij: ,,Mensen moeten ophouden met elkaar te bevechten. Er is zoveel potentieel aanwezig op het eiland, we kunnen het echt zelf, maar dan moet er wel goed samengewerkt worden.”

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.