Van een onzer verslaggeefsters
Willemstad - Het centrum van Saliña is een poel van bacteriën, zo blijkt uit een serie foto’s gestuurd door milieu- en recyclingstichting Green Force.
De stichting trekt op deze wijze aan de bel en wijst op de vele plaatsen in de bekende wijk van Curaçao waar pal voor het oog van de bevolking vuil wordt gedumpt.
Zo zijn op de foto’s de mangrovebossen in het hartje van Saliña, naast de Schottegatweg te zien. ,,Deze zijn helemaal vervuild met afval en sommige delen met zwarte infectiebronnen”, aldus Green Force in een schriftelijke verklaring. ,,Aan de ene kant, langs de Schottegatweg, zitten de rooien en mangroves vol met zwerfafval dat veelal afkomstig is van de ‘truk di pan’s’ die daar in de avond staan.”
De stichting geeft aan een truk di pan te hebben aangetroffen die werk heeft gemaakt van het schoonmaken van zijn omgeving. ,,Maar vele anderen die daar alleen in de avond parkeren, maken er een gore troep van. Smerige bezoekers van de truk di pan, het gebrek aan aanwezigheid van afvalbakken en ook de werknemers van dit gebied die tussen de middag pauze hebben, zorgen ervoor dat de situatie zorgwekkend is.”
In de rooi achter Saliña Galleries blijkt de situatie nog erger; het afval van de snèks, maar ook bedrijfsafval en rioleringen die niet goed doorspoelen en vaak verstopt zijn met afval, zorgen ervoor dat er een infectiebron aanwezig is waar het water groen van is geworden. ,,Een gevaarlijke situatie voor een gebied dat regelmatig overvloeit en dan deze infectiebron mee de stad in kan slepen. Waar is de GGD die moet waken tegen infectiebronnen? We maken ons wel druk over ebola in Afrika, maar niet over de infectiebronnen in het hart van onze eigen stad”, zo geeft Timo Brouwer, de eigenaar van Green Force, te kennen.
Volgens Brouwer zijn het falen van openbare werken - zoals het onderhoud van de rioleringen - en de controle van de regering om deze situaties te voorkomen of te verhelpen, een doorn in het oog van het milieubedrijf en ‘waarschijnlijk ook van de winkeliers, bezoekers en toeristen die dit gebied aandoen’. ,,De situatie rond de truk di pan’s en snèks is vaak heel vies; afval ligt tot wel 100 meter rond de snèks en de eigenaren worden er weinig op aangesproken”, aldus Green Force. Volgens de stichting zou deze situatie via de nieuwe landsverordening en door bijvoorbeeld te dreigen de vergunning in te zullen trekken, kunnen worden verholpen.
Green Force wijst erop dat dit gebied vorig jaar is schoongemaakt door de vrijwilligers van Curaçao Clean Up. ,,Jammer allemaal. Het is altijd de bedoeling geweest om een gebied schoon te krijgen om zo weer naar een ander te gaan, maar met dit soort situaties is het nodig om telkens weer terug te gaan naar dezelfde plek”, aldus Timo Brouwer, tevens bestuurslid van Curaçao Clean Up.