Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) start bij het gerecht een procedure tegen de vorig jaar door de regering opgelegde budgetkorting. Tenminste, als de toegezegde 30 miljoen gulden nog langer uitblijft.

Dit weekeinde moet er duidelijkheid komen. Dat hebben verschillende bronnen tegenover het Antilliaans Dagblad gemeld.
Nadat bezwaar bij minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid niets heeft opgeleverd, ziet het Sehos zich genoodzaakt via de rechter gedaan te krijgen dat de zorginstelling - net zoals eerder in het geval van het Advent Ziekenhuis - niet langer met een zogeheten gesloten financieel systeem te maken heeft.
Vorig jaar december tekende het Advent met succes beroep aan tegen het door de overheid ingestelde kostenplafond. Advent vreesde op korte termijn als gevolg van het kostenplafond de deuren te moeten sluiten. Het is de verwachting dat het Sehos volgende week de stukken indient voor een LAR-procedure (Administratieve Rechtspraak).
Het Sehos - het enige algemene ziekenhuis van Curaçao - luidde dit jaar de noodklok vanwege de precaire financiële situatie die ontstond na de invoering van de budgetkorting met circa 20 miljoen in oktober 2014. De zorginstelling vreesde vanaf mei acute problemen te hebben om aan alle verplichtingen te voldoen en diende bij de overheid een verzoek in voor een overbruggingskrediet van 30 miljoen gulden; om daarmee besparingen mogelijk te maken.
Verantwoordelijk bewindsman Whiteman van Gezondheid verklaarde - nadat hij tijdens een persconferentie zelf openlijk sprak over het dreigende ‘faillissement’ van Sehos in mei - herhaaldelijk dit bedrag beschikbaar te zullen stellen. Whiteman stelde daarbij als voorwaarde dat er controle zou zijn op de besteding van de te verstrekken middelen.
Daartoe werd Elisa Carter als gezant bij het ziekenhuis benoemd. Zij zou in de overgang van het Sehos naar het nieuwe ziekenhuis HNO (Hospital Nobo Otrobanda) ook als transitiemanager fungeren. De aangekondigde aanstelling van Carter leidde tot kritiek, met name vanwege de hoogte van haar vergoeding van maandelijks 35.000 gulden. Carter is al circa een maand aan het werk bij het Sehos. Haar tewerkstelling werd door algemeen directeur Javier Hernandez destijds omschreven als een conditio sine qua non om de 30 miljoen te krijgen.
Na maanden van toezeggingen is de directie van het Sehos bijna overtuigd dat de 30 miljoen niet meer komt, ook al is Carter aan het werk, zo laat een ingewijde tegenover deze krant weten. Premier Ivar Asjes (PS) verklaarde gisteren tijdens de persconferentie desgevraagd dat de 30 miljoen voor het Sehos wél beschikbaar is; het geld zal in tranches worden uitgekeerd. Asjes benadrukte net als Whiteman de afgelopen maanden dat een goede controle op de besteding nodig is, omdat het om gemeenschapsgeld gaat.
Carter wilde gisteren geen commentaar geven op de vraag of het beloofde geld waar zij toezicht op moet houden al was verstrekt. Ook wilde zij geen andere vragen van deze krant beantwoorden. Volgens insiders ‘staat het water het ziekenhuis nu aan de lippen’ en wordt ieder dubbeltje omgekeerd voordat het wordt uitgegeven. Asjes zei op de persconferentie gisteren dat de regering het ziekenhuis niet failliet zal laten gaan.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.