Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De drie partijen - het Land Curaçao, Sehos en Usona - zijn opgelucht en blij met het vonnis van de rechter in de sloopkwestie: ,,Curaçao verdient een nieuw ziekenhuis. Het is niet realistisch om kwalitatief goede zorg te willen blijven bieden aan patiënten in een gebouw dat 160 jaar oud is. Zowel de patiënt als het personeel hebben recht op het krijgen en aanbieden van zorg in een moderne omgeving, die dat mogelijk maakt. De drie partijen hebben om die reden de handen ineengeslagen, zodat dit gerealiseerd kan worden.”
Zoals deze krant gisteren al prominent berichtte onder de kop ‘Bouw HNO kan verder; sloopverbond gebouwen zuidwestzijde Sehos vervalt’, hebben het ministerie van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) en de derde-belanghebbenden (Sehos en Usona, het uitvoeringsorgaan dat belast is met de realisatie van HNO), de rechtszaak op alle fronten gewonnen.
,,De voortgang van de bouw van HNO leek eind april even een ongewenste vertraging op te lopen. Gelukkig kan er na de uitspraak van de rechter weer volop verder worden gegaan met alle werkzaamheden die gepaard gaan met de bouw van het nieuwe ziekenhuis voor Curaçao.” Aldus een persbericht van HNO.
De drie stichtingen ProMo, Docomomo en Team Cactus, die een kort geding aanspanden tegen het ministerie tegen de verdere sloop van Sehos-gebouwen, trokken afgelopen week aan het kortste eind, toen de rechter besloot de ordemaatregel van begin mei in te trekken.
De rechter bepaalde dat de sloopvergunning waarover in beroep werd gegaan niet was afgegeven omdat deze in beginsel niet nodig was. Verder deed de rechter uitspraken in het voordeel van het VVRP waar het gaat om de beroepen tegen het wijzigingsplan Eilandelijk Ontwikkelingsplan (EOP), de bouwvergunning en de werelderfgoedkwestie.
Het was de drie stichtingen er onder andere om te doen dat enerzijds de historische waarde van de gebouwen verloren zou gaan en anderzijds dat Otrobanda/Willemstad haar positie op de Werelderfgoedlijst zou kunnen verliezen. Het ministerie van VVRP en Usona benadrukken dat de historische waarde van de gebouwen ‘wel degelijk wordt gerespecteerd’.
,,Bij de gebouwen die nu plaats zullen maken voor een ziekenhuis, dat kwalitatief hoogwaardige zorg voor de bevolking van Curaçao zal aanbieden, zijn in de afgelopen maanden onder andere metingen van de gebouwen verricht, fotomateriaal verzameld en onderdelen met historische waarde geconserveerd. Dit alles wordt zorgvuldig en volledig vastgelegd.”
Wat betreft de positie van Otrobanda op de Werelderfgoedlijst, bevestigen VVRP en Usona dat de presentatie die aan Unesco is gegeven over de positionering van het nieuwe ziekenhuis HNO in Otrobanda goed is ontvangen bij Unesco. ,,Nadat alles bij Unesco tot in detail is bekeken, wordt ook van hen een positieve beoordeling verwacht.”