Whiteman: Komst overgangsmanager wordt tegengewerkt.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De aanstelling van Elisa Carter als overgangsmanager bij het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos) is indirect voortgekomen uit een zeer kritisch rapport van uitvoeringsorganisatie Usona. Dat zegt minister Ben Whiteman (PS) van Gezondheid, Milieu en Natuur tegen het Antilliaans Dagblad. Hij zei ook dat het contract nog niet is getekend: ,,Ze zou op 16 april tekenen, maar toen bleek dat iemand van de Raad van Bestuur stiekem de tekst had veranderd. Toen is ze zonder te tekenen weggegaan.” Toch gaat de minister ervan uit dat zij haar functie zal aanvaarden.
Het nieuws over de komst van Carter leidde gisteren tot kritiek binnen en buiten de regeringscoalitie. Statenlid Marilyn Moses (PAIS) wil van de minister opheldering over de gevolgde procedure. ,,Er is geen sprake geweest van openstelling van de vacature, zoals bij zo’n functie moet gebeuren. Wie zegt dat er op Curaçao geen geschikte kandidaat te vinden is?” Ook onafhankelijk Statenlid Omayra Leeflang stelde kritische vragen. Veel kritiek is er ook op het bedrag van 35.000 gulden per maand dat voor Carter is uitgetrokken.
Volgens Whiteman is er voor een dergelijke functie geen openstelling van de vacature nodig. ,,Deze mevrouw heeft enorme ervaring met transities. Zo iemand is lokaal niet te vinden.” De kritiek komt van mensen die beter zouden moeten weten, zegt de minister. ,,Iedereen die het rapport van Usona leest snapt dat het zo niet verder kan. We zijn al dertig jaar bezig met de verbetering van het ziekenhuis. Dat wordt steeds tegengewerkt. In het verleden was ik ambtenaar en werd ik aan de kant gezet. Nu zit ik hier als minister en kan ik het uitvoeren.” Carter is daarvoor de aangewezen persoon, aldus Whiteman, die wijst op haar eerdere ervaring in topfuncties in Nederland. Carter moet als overgangsmanager toezien op de financiële situatie bij het ziekenhuis. Zij moet de komende twee jaar bovendien de overgang naar het nieuwe ziekenhuis Hospital Nobo Otrobanda (HNO) begeleiden.
Het onderzoek van Usona, dat in opdracht van het Sehos zelf is uitgevoerd, was een diepte-onderzoek naar het hele ziekenhuis. De precieze conclusies wil de minister niet vrijgeven, maar ze zijn volgens hem zeer negatief. ,,Het management mist een ‘sense of urgency’ en is niet in staat om de situatie ten goede te keren.” Whiteman legt uit dat de financiële injectie van 30 miljoen gulden, zoals eerder al bekend werd, gefaseerd wordt vrijgegeven. ,,Daarvan is 14 miljoen bestemd voor investeringen in achterstallige zaken. De overige 16 miljoen is volgens deskundigen in twee jaar terug te verdienen via bijvoorbeeld kortingen bij leveranciers, maar zelf geloof ik daar niet in.” Hoe de 30 miljoen wordt gefinancierd kan de minister niet zeggen: ,,Er ligt een voorstel van Financiën bij de Raad van Ministers. Daarover zal morgen worden gesproken.” Er zullen duidelijke randvoorwaarden gesteld worden, voegt hij eraan toe.
Voorzitter Ashley Duits van het medisch stafbestuur bevestigt tegenover deze krant dat er in augustus 2014 al een brief aan Whiteman is gestuurd waarin de aanstelling van Carter is voorgesteld. ,,We volgen het Nederlandse model voor ziekenhuizen die problemen hebben.” Duits ziet daarin geen probleem.
Statenlid Moses vraagt zich ook af of iemand moet worden aangesteld die enkele jaren geleden in Nederland in opspraak is geraakt. Whiteman vindt dat de moeite van het bespreken niet waard. ,,Het zou gaan om 1,6 miljoen dollar voor de bouw van een ziekenhuis in Suriname. Nergens ter wereld kun je voor dat bedrag een ziekenhuis bouwen.” Het is nog niet bekend of PAIS een Statenvergadering gaat aanvragen over de aanstelling van Carter. ,,Ik moet nog overleggen wat we nu gaan doen. We kunnen een vergadering aanvragen, maar dan moet je de steun hebben van nog twee Statenleden.” Leeflang vindt het niet kunnen dat Whiteman een vertrouwenspersoon in het Sehos aanstelt voor 1 miljoen gulden voor twee jaar. ,,Dit gedrag van Whiteman moet nu stoppen”, aldus Leeflang.