Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Prinses Beatrix heeft zaterdagochtend de expositie ‘Guera na Kòrsou?! Oorlog op Curaçao 1940-1945’ in het Curaçaosch Museum geopend.

 

Dat deed zij na een plechtige bijeenkomst in de tuin van het museum waar ook gouverneur George-Wout, minster-president Asjes (PS) en verschillende Curaçaose ministers en Statenleden bij aanwezig waren.
Met de tentoonstelling herdenkt de organisatie dat Curaçao op 10 mei 1940 bij de Tweede Wereldoorlog betrokken raakte. Dan laat gouverneur Wouters per proclamatie weten het eiland ‘met ingang van heden te verklaren in staat van beleg’. Curaçao zal een cruciale inbreng hebben in het verloop van de oorlog. Samen met de andere eilanden van de Nederlandse Antillen en Suriname is dit het enige onbezette deel van het Koninkrijk. De olieraffinaderij levert brandstof aan de geallieerden, joodse vluchtelingen vinden op het eiland een schuilplaats en zo’n 150 grote Nederlandse bedrijven vestigen zich hier om te voorkomen dat ze door de Duisters worden overgenomen.
De regering van Curaçao steunde het initiatief voor de tentoonstelling van meet af aan. ,,Ook dit is een vorm van nationbuilding”, sprak minister-president Asjes de genodigden toe. ,,Curaçao kan trots zijn op haar rol in de oorlog. Zonder de Antilliaanse brandstof zou de bevrijding pas een jaar later hebben plaatsgevonden.” Al tijdens de oorlog laat Nederland weten de band met de overige delen van het Koninkrijk te willen veranderen. Op 7 december 1942 belooft koningin Wilhelmina in haar toespraak voor Radio Oranje, vanuit de studio van de BBC in Londen, de koloniën zelfbestuur over de binnenlandse aangelegenheden, zonder invloed van Nederland. De belofte krijgt in 1954 vorm in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden. Premier Asjes: ,,De nieuwe idealen zijn op Curaçao in beton gegoten in het Autonomiemonument met de tekst ‘Steunend op eigen kracht doch met de wil elkander bij te staan’.”
Samen met Fanny Alberto en Richeline Matina-Joe nam Michèle Russel-Capriles het initiatief voor de expositie Guera na Kòrsou. ,,Vooral veel jongeren weten simpelweg niet dat wij op Curaçao de oorlog direct hebben meegemaakt”, zei zij in haar openingsrede. ,,Terwijl wij juist een cruciaal aandeel hebben gehad in de overwinning op de vijand, een overwinning op racisme en haat.”
De expositie vertelt het verhaal van Curaçao in de oorlog. Hoe men leefde, wie het voor het zeggen had. Maar Guera na Kòrsou gaat ook over de slachtoffers en de Engelse en Amerikaanse militairen die het eiland verdedigden tegen de Duitse onderzeeboten die voor de kust lagen. Zaterdagochtend werd een groep oud-schutters geëerd. De ongeveer twintig hoogbejaarde mannen kregen een staande ovatie nadat Russel-Capriles nog eens had uitgelegd wat zij voor het eiland hebben betekend. ,,Ongeveer 3.000 jongemannen gingen tijdens de Tweede Wereldoorlog in dienst om hun eiland te verdedigen. Mannen zonder enige militaire training en er waarschijnlijk nooit maar een moment aan hadden gedacht om soldaat te worden.”

Foto Jeu Olimpio


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.