Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Een groep journalisten, die elkaar gevonden hebben tijdens de masterclasses van Unesco, heeft een plan ingediend bij het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek in Nederland.
Op 17 april wordt duidelijk of het plan meedingt voor de persinnovatieregeling.
‘Hundu’ heet het nieuwe initiatief, dat een transmediaal platform voor journalistiek moet worden. ,,Wij willen verschillende vormen van journalistiek samenbrengen, dus tekst met beeld en animatie, en daar dan een event aan gekoppeld. En dat alles meertalig, denk daarbij niet aan letterlijk een tekst vanuit het Nederlands vertaald naar het Papiaments, maar aanvullend. Zelfs Engels, Spaans en mogelijk Frans”, legt Renske Pin uit.
Pin organiseerde namens Unesco sinds december verschillende masterclasses, en maakt nu ook deel uit van de groep achter Hundu. Zij is gepromoveerd communicatiewetenschapper, docent en onderzoeker op sociaal-maatschappelijk terrein met de focus op media. Andere deelnemers aan Hundu zijn onder meer journalisten Dick Drayer, Yves Cooper, Favell Maduro, Corinne Leysner, socialmediaspecialist Crystal Boomgaart en communicatiewetenschapper Shayenne Griejaloe.
,,We hebben ons idee ingediend bij het Stimuleringsfonds, dat een innovatieregeling heeft. In totaal zijn er 35 ideeën ingediend, daaruit wordt 17 april een selectie gemaakt van zo’n 15 projecten. Als we daar bij zitten, gaan we sessies volgen die ons helpen een concreet projectvoorstel in te dienen aan de hand waarvan we financiering voor het project proberen te krijgen”, aldus Pin.
Ingezet wordt op een financiering van 100.000 euro, de overige kosten moeten zelf opgebracht worden. ,,We zullen zelf een stuk financiering moeten inbrengen, want om innovatie te kunnen bewerkstelligen zul je de mensen moeten betalen. Om zo onafhankelijk mogelijk te worden, willen we kijken of het lukt door middel van crowdfunding een stuk financiering te verwerven, door de events en door fondsen.”
De ervaringen die de deelnemers tijdens de masterclasses van Unesco hebben opgedaan, worden verwerkt in Hundu, stelt Pin. ,,Die masterclasses hebben nieuwe inzichten geboden in wat er journalistiek allemaal mogelijk is, zo wees een van de docenten, Marian Spier, ons ook op deze innovatieregeling. We hopen hiermee in een niche te springen waarbij een stuk duiding gegeven kan worden en waarbij onderzoeksjournalistiek een kans krijgt.”
Mocht op 17 april blijken dat Hundu niet geselecteerd is door het Stimuleringsfonds, zal de groep toch verdergaan met dit idee. ,,Afhankelijk van hoe het met deze innovatieregeling gaat, zullen we een eerste pilot in september lanceren”, zegt Pin. Dat zou dan zijn op 1 september, de Curaçaose dag van de pers.
De groep journalisten stelt dat er ruimte is voor een project zoals Hundu, dat ‘diep’ betekent in het Papiaments. ,,De kwaliteit van de journalistiek op Curaçao geeft reden tot zorg. Zelfcensuur, grote commerciële en politieke invloed maken dat de pers zijn rol als waakhond binnen deze jonge democratie onvoldoende vervult”, zo staat in het ideevoorstel dat is ingediend bij het Stimuleringsfonds.
,,De inwoners van Curaçao blijven verstoken van diepgaand nieuws en dat geldt ook voor Curaçaoënaars in Nederland. De oceaan wordt alleen maar dieper en groter. Hundu wil een brug slaan tussen de wereld en Curaçao en nieuwsvoorziening op niveau bieden.”