Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ‘Een goed initiatief’, zo noemt de politie bij monde van politiewoordvoerder Imro Zwerwer de burgerwacht in Cas Grandi.
Niet alleen in Cas Grandi is een burgerwacht ingesteld omdat bewoners de criminaliteit in de wijk zat zijn, in Jongbloed is een zelfde soort beweging op touw gezet.
En Zwerwer gaat verder: ,,Zorg ervoor dat politieagenten die misschien in de buurt wonen lid worden van deze beweging.” Volgens de woordvoerder geeft de politie het advies aan haar medewerkers om deel te nemen aan deze burgerinitiatieven. ,,We moeten criminaliteit samen aanpakken.”
Dat betekent niet dat bewoners zelf op de criminelen af moeten gaan, waarschuwt hij, maar wel dat er sociale controle heerst, ‘en dat is vaak veel effectiever’. Hij benadrukt om als er echt wat aan de hand is de politie te waarschuwen en ‘nooit voor eigen rechter te gaan spelen’.
Volgens de woordvoerder is het met de huidige technologie ook gemakkelijker om een burgerwacht op te zetten. Het hoeft niet te betekenen dat een groep burgers letterlijk de straat op gaat, ,’maar zorg ervoor dat je elkaar ‘pingt’, ‘appt’ of ‘smst’ bij vreemde activiteiten in de buurt’.
Op die manier is iedereen alert en kan bij een verdachte omstandigheid de politie worden gewaarschuwd. Dat is precies wat er gebeurt in Cas Grandi. De bewoners daar houden elkaar via de moderne technologie zo veel mogelijk op de hoogte van ongewenste of onbekende types in de wijk. De initiatiefnemers weiden niet uit over het toegepaste onderlinge meldsysteem zodat de kwaadwillenden dit niet ook te weten komen.
De bewoners hopen dat het voorbeeld van deze burgerwacht gevolgd wordt door bewoners van andere wijken. En ook de politie hoopt dat het voorbeeld gevolgd wordt en daarmee iedereen iets doet om criminaliteit terug te dringen.