Van een onzer verslaggevers
Willemstad - De noodlijdende Taams Kliniek heeft aangifte gedaan tegen oud-directeur Antoinette Nienke ‘Ninette’ van den Berg. De kliniek beschuldigt haar van ‘verduistering’ van ruim acht ton gulden. In totaal vordert de kliniek 899.000 terug van haar ‘zijnde teveel door haar opgenomen gelden’.
Dat blijkt uit onder andere een aangifte die al op 7 februari 2014 is ingediend bij officier van justitie Leomar Angela van het Openbaar Ministerie (OM) op Curaçao. ,,Van den Berg heeft tegen de contractuele afspraken in, over de periode van 15 februari 2011 tot en met 20 oktober 2012 een totaalbedrag van 1.516.383 gulden aan zichzelf dan wel Navigo Consilium bv (Navigo) doen uitbetalen via diverse bankrekeningen van de kliniek”, zo staat in de aangifte, die in handen is van het <I>Antilliaans Dagblad<I>.
De kliniek doet zowel tegen Van den Berg persoonlijk aangifte als tegen Navigo Consilium, waarvan Van den Berg directeur/eigenaar is. Zij was tussen 15 februari 2011 en 20 oktober 2012 algemeen directeur van de Taams Kliniek tegen een ‘managementvergoeding’ van 34.666,66 gulden bruto per maand. Maar het totaalbedrag dat zij ‘tegen de contractuele afspraken in’ via diverse bankrekeningen van de kliniek aan zichzelf uitkeerde - die ruim 1,5 miljoen gulden - betreft een gemiddeld maandbedrag van 75.193 gulden, ruim het dubbele dus. Van den Berg was hiertoe ‘niet bevoegd’, vervolgt de aangifte, verwijzend naar wat partijen contractueel waren overeengekomen.
Van den Berg laat desgevraagd tegenover deze krant weten de aangifte niet te kennen. ,,Ik ben nooit door recherche of politie hierover benaderd, dus ik weet van niets en deze brief dateert van februari 2014, dat is meer dan een jaar geleden. Ik weet ook niets van het Openbaar Ministerie.”
Uit een e-mail van officier van justitie Angela van het OM, met als datum 18 december 2014, blijkt dat de aangifte op een bepaald moment ‘in het ongerede is geraakt’; met andere woorden: verloren geraakt. ,,De daarin aangekaarte kwestie kon, alhoewel besproken, niet eerder voor onderzoek worden uitgezet. Er zit, gezien het voorgaande, hoe vervelend het ook klinkt, niets anders op dan opnieuw te starten.”
De geconstateerde onregelmatigheden - verduistering of het ‘wederrechtelijk hebben onttrokken van de bankrekeningen van de kliniek’ - die leidden tot de aangifte, zijn door financieel expert L. Vlasblom van NXT Day onderzocht, in kaart gebracht en vastgelegd in een onderzoeksrapport. Aldus staat te lezen in de aangifte die werd gedaan door directeur Earl Esseboom van Kliniek Dr. J. Taams bv. De kliniek werd al enige tijd geleden surseance van betaling verleend wegens grote financiële problemen.
Esseboom ontkent desgevraagd dat Van den Berg nergens van zou weten. ,,Ze is hiervan op de hoogte gesteld via haar advocaat Arend de Winter.” Dit is het strafrechtelijke traject. De Taams Kliniek is ook bezig met een civielrechtelijke procedure. Ook het verslag van de bewindvoerder aan de rechter-commissaris maakt er melding van, namelijk dat de kliniek bijna negen ton van haar vordert. Op 12 januari 2015 is tussenvonnis gewezen, waarbij aan Van den Berg een zogeheten ‘bewijsopdracht’ is gegeven.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.