Van een onzer verslaggevers
Willemstad - ,,Met het overlijden van Macario ‘Makai’ Prudencia verliest Curaçao een cultuurvader’’, aldus Gregory Colina, die een paar hits van ‘Makai’ vorig jaar arrangeerde voor de cd ‘Amigunan di Makai.’

 

Volgens Percy Pinedo, woordvoerder van Fundashon Bon Intenshon en tevens organisator van de huldiging van Makai vorig jaar op het Brionplein, was hij een ‘Papaúpa’, een persoon van grote klasse en formaat.
,,Makai creëerde een ritme dat daarvoor niet eerder op het eiland te horen was. Dat ritme hoor je nog steeds tijdens de carnavalsperiode bijvoorbeeld wanneer men bij het spelen van een tumba, een variatie wil aanbrengen. Je hoort ook vaak hoe groepen die salsa spelen, de Salsa Antiano als variatie in hun spel gebruiken”, zo laat Colina weten. ,,Een andere grote verdienste van hem is dat hij net als andere bekende musici zoals Rignald Recordino, Doble R, of de groep Super Dynamic, Papiamentstalige nummers schreef. Vóór die tijd was het niet zo gebruikelijk, de nummers werden in het Spaans of Engels geschreven.”
De ‘Salsa Antiano’ is in de ogen van Pinedo het lokale ritme bij uitstek waarmee Curaçao zich internationaal kan profileren. ,,Salsa Antiano is zo uniek, voor mij is dat het beste ritme dat wij naar het buitenland kunnen exporteren”, stelt Pinedo. ,,Afgezien van het kenmerkende ritme zijn de teksten van Makai zo vrolijk en hilarisch. Hij probeerde tegelijkertijd in sommige teksten de eenheid onder de bevolking te stimuleren, dat alle neuzen dezelfde kant op staan, die kant had hij ook”, aldus Pinedo.
Makai was tot zo’n vijf zes jaar geleden nog actief in de studio met Arnell Salsbach, vertelt, Colina. ,,De huldiging van vorig jaar heeft hem heel erg geraakt. Ik hoorde via Percy Pinedo dat Makai tot tranen toe geroerd was door de cd die wij uitbrachten.”
Makai begon zijn muzikale carrière op 15-jarige leeftijd bij ‘Estrellas Nacional’. Hij was tot de jaren 80 actief als congaspeler in diverse groepen. Zijn eerste hit ‘Raspa Bill’ dateert uit 1960. In 1969 scoorde hij een hit met ‘Super Jolly.’ In de jaren ‘70 was Makai erg populair met hits als ‘Bròs Bròs’, een nummer waarmee hij een Gouden Plaat won. De zanger/componist woonde ook geruime tijd in Nederland waar hij onder andere met ‘Dim Dam’, ‘San Dom’, Mi Televishon’, en ‘Wasmashin’ grote hits scoorde. Dit laatste nummer werd in de vertolking van de Surinaamse groep Trafassi een grote hit.
Prudencia werd meerdere keren door de Asosiashon di Músiko di Kòrsou (Amak) gehuldigd, onder andere in 1981 en 1987. Vorig jaar nog organiseerde Amak een muzikale hulde aan de zanger die toen in het Betesda verbleef.

 

 


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.