Uitbreiding terminal nodig om passagiersgroei aan te kunnen.
Van een onzer verslaggevers
Willemstad - Luchthaven Hato zit bijna aan zijn maximumcapaciteit. Uitbreiding is daarom noodzakelijk. Dat zei de directie van exploitant Curaçao Airport Partners (CAP) gisteren bij de presentatie van de plannen voor de komende drie jaar (2015-2018) en de cijfers over 2014. Dit jaar verwacht CAP 1,7 miljoen passagiers te verwerken, terwijl de capaciteit 1,8 miljoen per jaar is, aldus commercieel directeur Peggy Croes. Dat is vijf procent meer dan in 2014. Na de realisering van de geplande uitbreiding is de capaciteit 2,5 miljoen passagiers per jaar.
Gilmar Winklaar, Peggy Croes, Ralph Blanchard en Tobias Markert.
Foto Jeu Olimpio
CAP gaat de komende drie jaar 25 miljoen dollar investeren in upgrading en uitbreiding van het terminalgebouw. ,,Volgens de Doma-overeenkomst tussen CAP en Curaçao Airport Holding (CAH) moeten we 10 miljoen investeren, maar wij vinden het nodig om daar 15 miljoen bovenop te doen”, zei directeur Ralph Blanchard. Daarmee wordt de service voor de passagiers en gebruikers van de luchthaven verbeterd.
Zoals al eerder aangekondigd wordt de aankomsthal verplaatst naar de oude terminal. Hiervoor wordt een tijdelijke gang gebouwd tussen de huidige aankomsthal en de nieuwe, aldus operationeel directeur Tobias Markert. ,,Daar is meer ruimte. Er komen bij Immigratie meer balies en 70 procent meer ruimte voor de wachtenden. In de oude incheckhal kunnen afhalers wachten, droog en in de schaduw. Het blijft wel een open ruimte, er komt geen airco. Maar er is goede ventilatie door de wind.” Ook de balies voor de autoverhuurders krijgen een ingrijpende opknapbeurt. Dit project moet eind 2015 klaar zijn.
Bij Immigratie komen ook terminals voor automatische afhandeling van de formaliteiten. ,,Er komt scanapparatuur waarmee de paspoorten worden gelezen. Bij een groen licht kun je doorlopen, bij een rood licht moet je naar een beambte. Alle paspoorten die geschikt zijn voor de scans kunnen van deze optie gebruikmaken. Dat zijn natuurlijk de Nederlandse paspoorten, dus ook die van de meeste inwoners van Curaçao, maar ook de meeste Europese en de Amerikaanse paspoorten.”