Van een onzer verslaggevers

Willemstad - Zonder aanpassing van de Sanctiewet loopt de financiële sector van Curaçao groot gevaar. Dat was de boodschap van de presentatie door financiële organisaties Cifa en IFG en bankenorganisaties CBA en IBA in de Staten. Ook de commissie inzake het witwassen van geld (CIWG) was aanwezig. Zij waren uitgenodigd om in de Centrale Commissie hun zienswijze te geven op het belang van de Sanctiewet, waarover de Staten eerder in meerderheid negatief oordeelde.
De uitgenodigde partijen deden hun uiterste best om de Statenleden die tegen de wetsaanpassing willen stemmen ervan te overtuigen dat dit niet verstandig is. De aanpassing van de Sanctiewet is vooral gericht op bestrijding van witwassen en financiering van terrorisme. Voor de internationale financiële wereld is dat van groot belang, zei voorzitter Anuschka Cova van Curaçao International Financial Services Association (Cifa). Een plek op de internationale zwarte lijst van financieel onbetrouwbare landen dreigt. ,,Vijf landen staan nu op de zwarte lijst: Iran, Noord-Korea, Algerije, Ecuador en Myanmar.” Cova wees ook op de Step-conferentie die vandaag begint. Een nieuw initiatief waarmee Curaçao zich als ‘midshore’ financieel centrum wil presenteren.
Fractievoorzitter Alex Rosaria van PAIS probeerde de tegenstanders over te halen door een kleine wijziging in de tekst van het voorstel: het woord ‘moeten’ voor het volgen van sancties zou veranderd worden in ‘kunnen’. Collega-Statenleden leken daar wel voor te voelen, maar in de antwoorden van de financiële experts werd er sterk op aangedrongen om de tekst niet te wijzigen. ,,Alstublieft, alstublieft, laat de tekst zoals hij is!”, zei voorzitter De Wever-Garcia van de CIWG.
PAR-leidster Zita Jesus-Leito ging het verst in het verdedigen van de wetsaanpassing: ,,Zonder wetswijziging plegen we terrorisme tegen ons eigen volk. Er zullen banen verloren gaan, een sector die vele jaren hard heeft gewerkt zal worden weggevaagd. Als het voorstel wordt afgewezen dan zitten de terroristen in deze zaal.” Een opmerking die bij PS-Statenlid Elmer Wilsoe in het verkeerde keelgat schoot: ,,Dit is niet acceptabel. Het is ongehoord dat deze term hier wordt gebruikt. De voorzitter had hier tegen moeten optreden.”
Rosaria, initiatiefnemer van de hoorzitting, schaarde zich vierkant achter de experts. ,,We moeten niet alleen lippendienst bewijzen aan de bestrijding van witwassen en terrorisme. We moet ook ernaar handelen. Doe iets, neem de wet aan.” Hij hield in het kader van de Step-conferentie een warm pleidooi voor het ‘opnieuw uitvinden van Curaçao’. ,,Als we deze wet afwijzen dan heeft de conferentie geen nut. Curaçao is niet het centrum van de wereld, de gouden tijden van de offshore zijn voorbij en we hebben tegenwoordig veel concurrentie.”
MAN-leider Hensley Koeiman gaf aan goed te willen luisteren naar de experts: ,,A wise man changes his mind, a fool never. We hebben gezegd tegen te zijn, maar gaan intern bespreken wat we hier hebben gehoord.” MFK en PS leken niet onder de indruk van de presentatie van de experts. Gerrit Schotte (MFK) wees op tekortkomingen bij de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten: ,,Er is geen klokkenluidersregeling, geen regel tegen onverenigbare functies, geen personeelsscreening, et cetera.”
Cifa benadrukte in de antwoorden op vragen vanuit de Staten dat het afwijzen van de wetswijziging betekent dat er waarschijnlijk een rijkswet wordt opgelegd. ,,Er is eenheid in buitenlands beleid in het Koninkrijk. Wij geven de voorkeur aan een landsverordening, want dan kan Curaçao nog eigen invulling aan maatregelen geven. Bij een rijkswet kan dat niet meer.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.