Abortus is op Curaçao nog steeds wettelijk verboden.Toch wordt bijna de helft van de zwangerschappen voortijdig afgebroken. Dat zei huisarts Adriana Boersma in het programma ‘Wat een Week!’ op Paradise FM.

De ongeveer tien artsen die de abortussen uitvoeren lopen weinig risico, want er is een gedoogbeleid afgesproken. Het lijkt merkwaardig dat er dan toch vrouwen zijn die illegale pillen slikken, zoals vorige week naar buiten kwam.
Boersma legt uit wat de mogelijkheden zijn als een zwangere vrouw zich meldt bij de huisarts voor een abortus: ,,Je eigen huisarts zal je doorverwijzen naar een arts die abortussen doet.” Binnen een paar dagen wordt er dan een afspraak gemaakt. ,,Dan is er de mogelijkheid om de zwangerschap af te breken door middel van curettage, wat ze hier ‘limpiesa’ (schoonmaak, red.) noemen, of door middel van pillen.” Bij een limpiesa wordt er een buisje door de vagina in de baarmoeder gebracht die dan wordt leeggezogen.
In 2009 werden er naar schatting 1.500 abortussen uitgevoerd op Curaçao, bijna de helft van het totaal aantal zwangerschappen. Boersma wijst de veronderstelling af dat het alleen om jonge meisjes gaat: ,,Ongeplande zwangerschappen komen voor tussen 13 en 47 jaar. De gemiddelde leeftijd is 26 jaar. Het kan iedereen overkomen.”
Op abortus staat volgens de wet zes jaar gevangenisstraf, aldus Boersma. ,,Maar in 1999 is door de toenmalige officier van justitie en de toenmalige inspecteur van Volksgezondheid een gedoogbeleid ingesteld.” Daarbij is bepaald dat als de abortus wordt uitgevoerd volgens internationale regels er geen strafvervolging wordt ingesteld. Boersma vindt het merkwaardig dat de vrouw in die regeling niet wordt genoemd. Maar er zijn geen gevallen bekend van vrouwen die worden vervolgd voor het plegen van abortus.
De illegale pillen komen volgens de huisarts uit Santo Domingo: ,,Daar is het totaal verboden en de vrouwen regelen het zelf. Die nemen die cultuur mee naar Curaçao. Ze weten niet dat er hier betere mogelijkheden zijn. En er zijn vrouwen op Curaçao wiens huisarts niet wil doorverwijzen naar een abortusarts en die worden een beetje het bos ingestuurd. Die komen terecht bij deze mensen.”
Ondanks het gedoogbeleid stuit het Boersma tegen de borst dat vrouwen ‘iets crimineels’ moeten doen, terwijl een man dat nooit kan overkomen. De arts is al sinds 1990 bezig met onderzoek naar abortus op Curaçao. ,,Het was in die tijd erg vrouwonvriendelijk.” Een wettelijke regeling is hoog nodig, vindt ze, ook al gaat het nu al veel beter. Maar daarvoor is de politiek aan zet. De minister van Volksgezondheid is op de hoogte van de cijfers en onderzoeken. ,,De politiek moet beslissen of we deze discussie aangaan.”


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.

Top Tags afgelopen week

Geen tags gevonden.