Zo’n veertig mensen hebben gisteravond bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam gedemonstreerd tegen de film Michiel de Ruyter die daar in première is gegaan.
De actiegroep Michiel de Rover verzet zich tegen de heldenstatus van de zeevaarder (1607-1676). Zo’n vijftien oud-mariniers hielden een tegendemonstratie. Zij vinden De Ruyter juist een nationale held en beschouwen zichzelf als diens ‘zonen’.
De actiegroep Michiel de Rover protesteert tegen de ‘verheerlijking van een koloniale zeeschurk’. Hij was volgens hen ‘de beschermheer van de Nederlandse slavenhandel’. Ze stonden op zo’n honderd meter van de ingang van het museum, waar veel zogeheten BN’ers (bekende Nederlanders) hun opwachting maakten. Met lawaai gaven de demonstranten blijk van hun ongenoegen over de ‘verering van De Ruyter’.
,,Wij zijn hier vanwege die rotfilm. Onze geschiedenis wordt daar niet in verteld, over slavernij wordt niet gepraat. Het is niet mijn geschiedenis en het is niet de jouwe”, zei een van de sprekers die vond dat niet De Ruyter maar Tula als volksheld dient te worden vereerd in het Koninkrijk.
Michiel de Ruyter geldt als de oprichter van het Korps Mariniers, in 1665. Vandaar dat er 150 oud-mariniers voor de première waren uitgenodigd. Die kondigden gisteren op Facebook aan dat ze demonstranten in het water zouden gaan gooien. Ook postten ze teksten als ‘Het wordt tijd voor katoenvelden in de polder’ en ‘Wordt een beetje moeilijk voor ze zwemmen, die slavenballen en kettingen die wegen wat’.
De korpsleiding van de Koninklijke Marine verklaarde deze uitingen te betreuren en nam contact op met de ex-medewerkers om hen tot kalmte te manen. Voor de politie was de verbale confrontatie reden om alert te zijn, maar het kostte geen moeite de twee groepen uit elkaar te houden. De waarschuwing de demonstranten het water in te jagen was een grap, verklaarde een woordvoerder van de ex-mariniers later.
De avonturenfilm van regisseur Roel Reiné draait vanaf donderdag in de Nederlandse bioscopen. Frank Lammers - bekend als de sul uit de televisiereclame van supermarkt Jumbo - is de zeeheld en onder anderen Rutger Hauer en Lieke van Lexmond spelen een rol.


Week toppers

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.