Stap voor stap, woord voor woord en cijfer voor cijfer, zo heeft minister José Jardim van Financiën de zeer verstrekkende verwijten en beschuldigingen van parlementariër Thodé van oppositiepartij MFK weerlegd. Dat deed hij gisteren in deze krant, nadat de bewindsman om een reactie was gevraagd op het communiqué van Thodé onder de kop ‘Ex-minister van Financiën de heer Jamaloodin krijgt weer gelijk’. Thodé schreef daarin letterlijk dat Jardim ‘zelfs zo ver is gegaan dat hij het Curaçaose volk heeft voorgelogen en gemanipuleerd door valse cijfers te tonen aan de gemeenschap, om te overtuigen dat de pijnlijke maatregelen die heel Curaçao raken noodzakelijk waren’. Jardim weet als geen ander waar hij het over heeft. Het was Jardim die eerder in zijn hoedanigheid als secretaris-generaal en dus als hoogste ambtelijk functionaris van Financiën toenmalig MFK-minister Jamaloodin menigmaal binnenskamers en discreet waarschuwde dat financiële maatregelen echt niet langer konden uitblijven. Maar Jamaloodin wuifde het allemaal weg, schoof ondanks de ‘gezonde startpositie’ de schuld in de schoenen van vorige regeerders, en deed de facto niets met de reeds voorliggende wetsvoorstellen om te snijden in met name het ziektekostenstelsel en de ouderdomsvoorziening. Iets wat wél door Jardim, intussen minister in het interim-kabinet Betrian en ook in de transitieregering Hodge en in het nu zittende politieke kabinet Asjes, gebeurde: puinruimen en weer orde op zaken stellen. Omdat Jamaloodin en het kabinet Schotte waar hij deel van uitmaakte het naliet en zelfs een valse voorstelling van zaken had gegeven over de toestand van de openbare financiën. Met ingrijpen door de Rijksministerraad tot gevolg.
En dan komt MFK-Statenlid Thodé met een communiqué dat zijn partijgenoot ‘Jamaloodin weer gelijk heeft gekregen’? Zogenaamd omdat Thodé heeft ontdekt dat de cijfers die Jardim eerder tijdens de nationale dialoog - opgestart na het ontslag van Schotte - niet kloppen met de cijfers die Financiën nu hanteert in verband met het meest waarschijnlijke tekort over 2012. Jardim legt uit appels niet met peren te vergelijken. Enerzijds is er (sec) het overheidstekort en anderzijds het tekort van de gehele collectieve sector, waarvoor de overheid automatisch opdraait als blijkt dat bijvoorbeeld de sociale- en ziektefondsen niet uitkomen met hun geld. Maar Thodé maakt zichzelf bovendien niet bijster geloofwaardig met zijn stelling dat oud-minister Jamaloodin wéér gelijk krijgt, als nog even in de archieven wordt teruggekeken en in herinnering komt dat de toenmalige bewindsman Jamaloodin op 14 juni 2012 een motie van afkeuring kreeg; niet alleen van de oppositie op dat moment, maar mede-ondertekend door de regeringspartijen PS, MAN en zijn eigen MFK-fractie - inclusief Thodé. Dit onderschrijft het ‘ongelijk’ van Thodé.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.