Het vierde Curaçaose kabinet in minder dan drie jaar tijd is gisteren aangetreden. Na het politieke kabinet Schotte, het interim-kabinet Betrian, het transitie- of takenkabinet Hodge, zit er in regeringscentrum Fòrti nu weer een politiek kabinet onder aanvoering van premier Asjes. Dezelfde coalitie van PS, PAIS, PNP en de het onafhankelijk lid Sulvaran die het takenkabinet vormde, is in het zadel gebleven en voor het grootste deel zijn de ministers niet veranderd. Wat wel wezenlijk anders is, is het gezicht van de regering: het is de eerste ministerraad die een politicus van Pueblo Soberano als minister-president heeft. Asjes zal vermoedelijk anders te werk gaan dan Hodge, die ook door wijlen PS-leider Wiels op deze plek werd aangewezen. Hodge heeft zich laten kennen als een bescheiden persoon die het conflict niet opzoekt en eerder oplost, de ratio boven de emotie laat prevaleren, niet uit is op macht of opportunisme en die bovendien grote waarde toekent aan een hechte samenwerkingsband met de koninkrijkspartners. Asjes heeft op veel punten een tegenovergestelde reputatie. Al sinds zijn debuut in de politiek bij de Partido Laboral hangt er rond Asjes een sfeer van botsing en ruzie en raakte hij betrokken bij een reeks incidenten en semi-schandaaltjes. En vooral manifesteerde hij zich ondemocratisch toen hij vorig jaar als parlementsvoorzitter en ook de coalitie waar hij deel van uitmaakte het vertrouwen van de meerderheid verloor, maar toch wilde blijven zitten. Hij ging niet strafrechtelijk over de schreef, maar het vormde allemaal wel een smet op zijn blazoen. Nu staat Asjes plotseling aan het hoofd van het land. Dat is een grote verantwoordelijkheid, vooral gezien de doelstelling die de regeringspartijen zichzelf hebben opgelegd, namelijk om de ‘vrede’ en de ‘rust’ te laten terugkeren en voor ‘welvaart/welzijn’ van de bevolking te zorgen. Gezien zijn verleden zal de naamgever van het kabinet moeten beseffen dat zijn handelen zowel van binnenuit (partij PS en coalitiepartners) als van buitenaf nauwlettend in de gaten zal worden gehouden. Als premier is Asjes overigens primus inter pares (eerste onder zijns gelijken) en dus niet meer of minder dan de andere ministers. Belangrijk voorwerk is gedaan door Betrian en Hodge om de chaos weg te werken. Het is nu zaak om koers te houden, het huishoudboekje van de overheid op orde te maken/houden, om hiermee het vertrouwen, dat afgelopen twee tot drie jaar zwaar op de proef werd gesteld, te herwinnen. Alleen in zo’n klimaat kunnen economie en daarmee werk en inkomen én ruimte voor sociaal beleid weer opbloeien.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.