Het ‘gratis onderwijs’ houdt de gemoederen al maanden bezig en nóg is het niet rond. Sterker, de verwarring is groter dan ooit en de gedupeerden zijn vooral degenen om wie het zogenaamd te doen is: schoolgaande kinderen en hun ouders. Zogenaamd, omdat ze voorlopig met lege handen staan of zelfs schulden hebben moeten maken om voor te schieten wat ze mogelijk nog gaan krijgen. Het is de uitkomst van een ondoordachte en te veel op electoraal gewin gerichte politieke stunt. Politiek leider Wiels van regeringspartij Pueblo Soberano is verantwoordelijk. Iedereen en alles moest en zou voor zijn populistische plan wijken. Eerst met verhoging van de license fee, totdat hij zich realiseerde dat dit ten koste zou gaan van de koopkracht en hogere inflatie met zich mee zou brengen. Als PS-minister Jansen het niet kon (hij verklaarde met de bestaande middelen al nauwelijks beleid te kunnen maken) dan moest deze maar wijken voor een andere bewindsman. Nu ook opvolger Monk het niet voor elkaar krijgt (hij zou binnen de al krappe onderwijsbegroting ruimte zoeken) heeft Wilsoe van Justitie het dossier onder zich genomen. Met behulp van gelden van de overheids-nv Refineria di Kòrsou - waarvan de reserves primair tot doel hebben om de Curaçaose bijdrage aan de upgrading van de Isla-raffinaderij te bekostigen - werd een oplossing doorgedrukt. Het hele bedrag is echter nog steeds niet beschikbaar en zelfs als dat wel het geval is onvoldoende. En dan nog is het de vraag of deze lening van RdK sowieso wel is toegestaan in verband met de eigen begrotingsregels (comptabiliteitswet) en de recente aanwijzing door de Rijksministerraad, waarbij een stop geldt voor nieuwe verplichtingen. Dat is niet omdat Den Haag het gratis onderwijs niet gunt, maar omdat Curaçao kampt met grote financiële overheidstekorten. Dat wist en weet ook premier Schotte (MFK) die eerst nog een stokje wilde steken voor ‘skol pornada’ met de hem door PS zeer kwalijk genomen uitspraak dat ‘Sinterklaas spelen’ onverantwoord zou zijn. Omdat dit direct leidde tot een regeringscrisis, ging Schotte opportunistisch alsnog door de knieën. Kortom, het ‘gratis onderwijs’,waarvan natuurlijk op een of andere manier toch wel de rekening moet worden betaald, moest er van Soberano koste wat kost komen. En nu vooral: als tastbaar wapenfeit voor de verkiezingen, omdat de onafhankelijkheid nog te veraf ligt, de rijkswetten toch niet konden worden weggewerkt en de 80/20-regeling een stille dood lijkt te sterven. Onderwijs is echter te belangrijk om er politiek mee te stunten.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.