Van meet af aan waren er twijfels over de integriteit van de pas aangetreden regeerders van het jonge land Curaçao. Toch was er het aanvankelijke ‘voordeel van de twijfel’. Maar al snel kwamen er steeds meer aanwijzingen dat het met sommige bestuurders in het MFK/PS/MAN-kabinet van premier Schotte niet pluis is. Ze bleven echter aan ondanks de ernstige bedenkingen van de Commissie Rosenmöller die nader, ‘eigen’, onderzoek adviseerde. Maar vooral toen ook de Rijksministerraad - nadat deze de kwestie eerst hoog had opgespeeld - het er verder bij liet zitten, was in wezen sprake van een carte blanche. Daar wordt grif gebruik van gemaakt, zo lijkt het steeds meer, met als laatste wapenfeit een brief van PS-minister van Justitie Wilsoe aan Washington. Daarin intervenieert hij als bewindspersoon direct in de rechtsgang van een lopende individuele zaak, die het autonome Openbaar Ministerie van Curaçao - met goedkeuring van de onafhankelijke rechter - met succes had voorgelegd aan justitie in de Verenigde Staten. De actie van Wilsoe is zó verstrekkend en zó ongelooflijk, dat in eerste instantie niemand het voor mogelijk achtte. Want zelfs al is het strikt technisch en formeel gezien niet illegaal, zo’n handeling is natuurlijk volstrekt uit den boze. Een ongeschreven én geschreven wet zegt immers dat de regering en zeker ook de minister belast met Justitie zich niet zelf inlaten met een specifieke casus in eigen land, laat staan in het buitenland. Curaçao slaat een enorme flater in Amerika, waar de geëigende Curaçaose justitiële autoriteiten een koers hebben ingezet met de verzochte en verkregen beslaglegging op bijna 50 miljoen dollar aan banktegoeden van een verdachte. Maar de minister loopt hier bewust dwars doorheen. De grote vraag is met welk doel Wilsoe dit doet. En waarom hij - een belangrijke vertegenwoordiger van de partij die zegt ‘Hustisia Sosial’ hoog in het vaandel te hebben - niet opkomt voor de kleine man, zoals hij nu wel doet voor een zeer kapitaalkrachtige loterijbaas die door het OM wordt beschuldigd van ernstige strafbare feiten. Een zakenman bovendien waarvan het een publiek geheim is dat hij nauwe banden heeft met de zittende regering, al ten tijde van de verkiezingscampagne en de financiering ervan. De huidige ministersploeg is in de ban is van minder betrouwbare lieden. En dat is diplomatisch uitgedrukt. Curaçao en alle ambtelijke advies- en rechtsorganen moeten op hun hoede zijn en alle zeilen bijzetten om verder afglijden en imagoschade te voorkomen.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.