Wat de leider van de tweede grootste regeringspartij van Curaçao, Helmin Wiels van Pueblo Soberano, heeft uitgebraakt over de minister-president van het bevriende buurland Aruba, Mike Eman, is volstrekt verwerpelijk. Het is al lang(er) bekend dat Wiels meent over alles en vooral iedereen van alles en nog wat te mogen zeggen. Maar er zijn - ook voor de PS-voorman - grenzen. En als hij kennelijk zijn eigen grenzen niet kent, dan moeten anderen hem die opleggen. Binnen zijn partij, waarin hij alleenheerser is, en ook binnen de coalitie, waar MFK van premier Gerrit Schotte de grootste is, maar waar in werkelijkheid PS de dienst lijkt uit te maken. Coalitiepartner MAN heeft eigenlijk al vanaf het begin niets te vertellen, nadat partijleider Charles Cooper voor boef en corrupt werd uitgemaakt, maar hier niet tegen in verweer kwam en liever op het pluche bleef zitten. Grenzen zijn er ook binnen de Staten, waarin Wiels zich beroept op zijn parlementaire immuniteit. Maar zeker zijn er grenzen in de manier waarop met de koninkrijkspartners wordt omgegaan. Wiels geeft premier Eman van Aruba - met wie zijn ambtgenoten Schotte van Curaçao en Sarah Wescot-Williams van Sint Maarten vorige week te Santa Martha nog het veelbelovende vervolg van het Arikok-akkoord tekenden - de meest banale benamingen. En in één adem wordt Nederland daarbij betrokken. Daar gaat het PS vooral om. Het Europese deel van het Koninkrijk werd in Panama-Stad, waar juist een ambassade wordt geopend, tijdens de 27e vergadering van Parlatino aan de schandpaal genageld. Op initiatief van Wiels’ partijgenoot Ivar Asjes, nota bene Statenvoorzitter. Hij en anderen lieten in een resolutie opnemen dat de staatsorganen en instituties van Curaçao uitstekend functioneren - waarom is dan volgens de MFK/PS/MAN-regering een breed nationaal assessment nodig? - en dat Nederland de autonomie van Curaçao moet voeten treedt. Hiermee wordt zogenaamd de vuile was buiten gehangen. Maar onterecht. Het financieel toezicht en de justitiële samenwerking in koninkrijksverband zijn juist (vooral) in het voordeel van de (bevolkingen van) Caribische delen van het koninkrijk. Het geeft vertrouwen, zekerheid en daarmee bedrijvigheid, werk en inkomen. Het is in dat verband trouwens een uiterste slechte zaak dat nu zelfs in een openbaar - voor de hele wereld en alle (buitenlandse) investeerders te raadplegen - rapport van het IMF staat te lezen dat ‘a recent Dutch government investigation raised serious concerns about government in Curaçao’. Het gaat nergens over en wat Wiels doet is bewust beledigen en - erger - de verhoudingen tussen twee buureilanden op scherp zetten. Volstrekt onacceptabel.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.