Dat Dominico ‘Don’ Martina de door hem opgerichte en groot gemaakte partij de rug toekeert, is voor de MAN een dreun. Ook al hield de zittende partijtop zich in eerste instantie groot en waren er zelfs die durfden te stellen ‘Don is MAN, maar MAN is niet Don’. De blauwe coryfeeën in Landhuis Morgenster moeten niet zo stoer en onverschillig doen. Natuurlijk betekent het heel wat als een van de belangrijkste en meeste loyale leden uit onvrede met de partijkoers zijn lidmaatschap opzegt en met hem zijn twee prominente zoons, waarvan één zelfs tot voor kort nog eventueel beschikbaar was voor het partijleiderschap. Dat beseft nu ook Eugene Cleopa, partijvoorzitter en een van de twee Statenleden, die zegt alles te doen om de Martina’s weer terug naar huis te halen. De partij loopt namelijk - bij ongewijzigde aanpak - het grote risico om ook het laatste restje aanhang te verliezen en daarmee hetzelfde lot te ondergaan als eerder de DP, die ook ooit jarenlang de grootste was en daarna alle electorale steun verloor en er eigenlijk nooit meer bovenop is gekomen. De huidige MAN is niet meer sociaaldemocratisch, maar vooral opportunistisch. Het duidelijkst werd dat toen de partij na de laatste verloren verkiezingen toch gewoon in zee ging met MFK van Gerrit Schotte, die een paar maanden eerder nog uit de MAN was gezet omdat hij als grootste stemmentrekker een gevaar vormde voor leider Charles Cooper. Maar ook eerder al toonde MAN zich onder aanvoering van Cooper geen betrouwbare partner; zoals toen de partij in het Spaansche Hof in Den Haag akkoord ging met de Slotverklaring, maar na terugkeer van de delegatie op Curaçao er een bom onder legde. Volgens Don Martina, die de geschiedenisboeken in gaat als een serieus en eerlijk politicus die leiding gaf aan diverse naar hem vernoemde Antilliaanse kabinetten, is de ‘waardigheid’ van MAN in het geding. Kennelijk voelt ook coalitiepartner PS zich aangesproken, want dit ontlokte bij Helmin Wiels de uitspraak ‘Don, donder op’; zonder zich er iets van aan te trekken dat hij zich hiermee met interne zaken van een andere partij inlaat. Het is bekend dat er inmiddels in grote kring ontevredenheid bestaat over de huidige regeringscoalitie; vandaar het grootschalige protest van 38 uiteenlopende maatschappelijke groeperingen. Daar is nu het krachtige signaal van Don Martina bij gekomen. De vraag is: wanneer trekken de Statenleden, ook die van MAN, zich daar iets van aan? Wanneer nemen ook zij - conform de eed die zij aflegden, na consultatie van hun eer en geweten - stelling?

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.