Corporate governance
Op 1 januari 2010 is op Curaçao de Corporate Governance Code van kracht geworden. Voor de overheid gelden sindsdien bijzondere regels als het gaat om overheidsentiteiten. Het gaat daarbij om vennootschappen of stichtingen. Een belangrijke bepaling van de code is dat voor de benoeming of het ontslag van bestuurders of commissarissen eerst advies aan de adviseur corporate governance moet worden gevraagd. De Stichting Overheidsaccountantsbureau (Soab) is tijdelijk als adviseur aangesteld. Alleen als de regering zwaarwegende argumenten heeft, mag van het advies van Soab worden afgeweken.
Bij corporate governance staan deugdelijk bestuur, deugdelijk toezicht en deugdelijke overheidsinvloed centraal. Het uiteindelijke doel van regels van corporate governance is om politieke benoemingen, vriendjespolitiek en andere vormen van oneigenlijke beïnvloeding van overheidsvennootschappen of -stichtingen tegen te gaan. Als aandeelhouder dient de overheid zich zakelijk te gedragen. Daar waar publieke belangen in het geding zijn - bijvoorbeeld de vaststelling van de prijs van water en elektriciteit - behoort het waarborgen daarvan plaats te vinden via wet- en regelgeving en niet door het uitoefenen van aandeelhoudersrechten.
Het is voor Curaçao van belang om wat betreft corporate governance in de pas te blijven lopen met internationale ontwikkelingen. Politieke benoemingen en andere vormen van politieke beïnvloeding zijn niet alleen een ernstige bedreiging voor de rechtsstaat, maar staan ook in de weg voor de broodnodige verzakelijking van de Curaçaose economie. Er zijn regels in het leven geroepen om dergelijke bedreigingen het hoofd te bieden, maar die zijn niet effectief als de overheid de door haarzelf uitgevaardigde regels niet correct en stipt naleeft. Gezien de huidige praktijk lijkt de overheid zich niet gebonden te voelen aan de wetten die zij zelf heeft gemaakt. Het wordt hoog tijd dat corporate governance serieus wordt genomen. Curaçao moet voorwaarts, niet achterwaarts.