De coronacrisis duurt al twaalf maanden en twee weken, maar niet eerder werd Curaçao qua gezondheidssituatie zo op de proef gesteld. Het grootste eiland van het Caribisch deel van het Koninkrijk loopt letterlijk tegen grenzen aan. Capaciteitsgrenzen.

unnamedDe zorg, en dan met name in het ziekenhuis, kraakt en piept. Niet omdat er geen goede artsen en verpleegkundigen zijn. Ook niet omdat het materiaal verouderd is. Of omdat het ziekenhuis in slechte staat is. Integendeel, er is gelukkig een splinternieuw Curaçao Medical Center (CMC) met de modernste apparatuur en goed opgeleid én gemotiveerd personeel. Maar de explosieve - exponentiële - groei van het aantal covidpatiënten is simpelweg te groot. Gisteren werd opnieuw een record verbroken met 506 nieuwe gevallen. Dat is enorm veel. Om dit met bijvoorbeeld Nederland te vergelijken, moet in verband met de bevolkingsomvang het aantal vermenigvuldigd worden met een factor van ongeveer 100, en dan zou dit uitkomen op 50.600 nieuwe besmettingen op één dag. Begrijpelijk dus de strakke gezichten gisteren van demissionair premier Rhuggenaath, die spreekt van een ‘ernstige situatie’, en van epidemioloog Gerstenbluth, die overtreft met ‘superernstige situatie’. Terwijl CMC dus haar grenzen bereikt met gistermiddag 104 opgenomen patiënten (‘Ooit waren het er één of twee’), van wie 32 op de intensive care (ic) - het dubbele van de normale capaciteit, terwijl coronapatiënten daar gemiddeld al gauw een paar weken liggen - heeft het eiland het ergste nog (lang) niet gehad. Met een reproductiefactor (r-factor) van 1,5 zal het aantal besmettingen snel verder toenemen en dus ook de hoeveelheid opnames. Van het CMC zal de komende tijd het maximale en zelfs méér worden gevergd. Niet alleen qua voorzieningen, maar vooral wat betreft de medewerkers. Die zullen een welhaast onmenselijke krachtsinspanning moeten leveren, gelukkig nu met een flinke groep moedige vrijwilligers en hopelijk spoedig met hulp van buitenaf. Waaronder van Koninkrijkspartner Nederland, die ook alle vaccinaties schenkt. De premier wil, zegt hij, absoluut voorkomen dat het gitzwarte scenario zich voordoet waarbij CMC (zelfs na aanvulling met extra capaciteit in het oude ernaast gelegen Sehos) zieke mensen moet weren omdat het er te veel zijn. De komende dagen en het Paasweekend kunnen bepalend zijn voor het antwoord op de vraag of de ziekenhuiszorg standhoudt of ondanks alles bezwijkt onder de druk; onder de gevreesde hausse. Terecht dat de regering de maatregelen aanscherpt. Maar het is uiteindelijk aan ieder van de 160.000 inwoners en toeristen om zich op verantwoorde wijze te gedragen. En verder geldt de indringende oproep: Laat je vaccineren!

ADCommentaar 800


Wilt u op ruim 8.000 kilometer van Nederland Nederlandse ochtend-krant bij het ontbijt niet missen? Lees dan de Caribische editie van De Telegraaf
Telegraaf

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire, Aruba en Sint Maarten.

antdagblad-logo


Abonnee worden of voor meer informatie over losse verkoop en advertentiemogelijkheden: E-mail of fax: Naam, voorletter(s), straatnaam, huisnummer, telefoon en aanvangsdatum. Abonnementsprijs* is Naf. 30,00 incl OB per kalendermaand.(abonneren is alleen mogelijk op Curaçao).