Jeff Myers van Quanten, die nu een Letter of Intent (LOI) op zak heeft om de raffinaderij te San Nicolas op Aruba weer aan de praat te krijgen, zegt dat zijn bedrijf voor de exploitatie ‘uitsluitend wil werken met gerenommeerde bedrijven’ die beschikken over olie, afkomstig van verschillende bronnen. Dat klinkt goed; wie wil nou niet met gerenommeerde partijen werken?
Maar, hoe gerenommeerd is Quanten zélf eigenlijk? De Arubaanse regering van premier Evelyn Wever-Croes (MEP), die de LOI met veel fanfare en een fotosessie heeft ondertekend, heeft ongetwijfeld een beter uitgerust apparaat om (betrouwbare) inlichtingen te verzamelen en genoeg research te doen om te beslissen met een partij als Quanten in zee te gaan.
Maar een eenvoudige zoektocht op het wereldwijde web levert (nog) niet bepaald overtuigend materiaal op voor een onderneming die zegt het slordige bedrag van 3,5 miljard dollar te zullen steken in de heropleving van de bijna eeuwoude Arubaanse raffinage-industrie. Voor dat bedrag bouw je haast een splinternieuw raffinagepark. Zelfs in de hoogtijdagen van Valero was deze internationale energiemultinational in 2008/2009, in verband met tegenvallende verdienmarges, niet bereid om een fractie van dit bedrag neer te leggen. Ook de Aziatische reus PetroChina liet in 2012 de kans aan zich voorbijgaan. Laat staan de situatie in deze tijd, waarin raffinaderijen hun deuren juist sluiten.
Hieronder op een rij wat enig speurwerk in openbare bronnen op het internet (voorlopig) opleverde:
De website van Quanten biedt weinig tot geen houvast voor het verkrijgen van welke achtergrond dan ook, die wijst op ervaring met, of kennis van raffinaderijen. De website oogt zelfs nogal amateuristisch voor een ‘multimiljardair’ concern. Het is duidelijk dat de expertise vooral betrekking heeft op elektriciteitsnetwerken. By the way: de VP (vicepresident) Business Development is een ‘concert promotor’, maar dat moet natuurlijk kunnen. Verder claimt Quanten twee UCLA-professoren als ‘collaborators’ (medewerkers) te hebben, wat dat verder ook mag betekenen. De term ‘collaborator’ wordt overigens vaker gebruikt, ook voor de beschrijving van diverse bekende Amerikaanse concerns. Er wordt gesteld ervaring te hebben met zonne-energie en andere vormen van duurzame energie, maar er zijn geen verwijzingen naar concreet afgeronde projecten. Een ‘red flag’? https://www.quanten.us/about
Desondanks belooft Myers dat het Aruba Refinery Project zal voldoen aan de hoogste standaarden van technische nauwkeurigheid, financiële transparantie en veiligheid op de werkplek, in overeenstemming met de richtlijnen van de Amerikaanse overheid.
Over de Amerikaanse regering gesproken, volgens eerdere mediaberichten zouden de Verenigde Staten het project ‘ondersteunen’, Quanten zou door Washington zijn ‘gescreend’ en de VS zou zelfs ‘pleiten’ voor het bedrijf en het project. Het zou mooi zijn - en tegelijk verrassend - als de Arubaanse burgers dit ook zwart op wit, met hun eigen ogen, mogen zien. Een van de taken van Amerikaanse diplomatieke posten is overigens sowieso om de economische belangen van de VS in het buitenland en de zakelijke belangen van Amerikaanse bedrijven te behartigen, ongeacht om welk bedrijf het gaat. Is dit ook een ‘red flag’, of wordt dit algemene onderdeel van het Amerikaanse buitenlands beleid iets opgeklopt? Het enige wat officieel met betrekking tot de State Department, het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, op het web te vinden is, betreft een bezoek van Quanten aan zustereiland Curaçao in 2017, waar toen ook een ontmoeting met de consul-generaal van de Verenigde Staten in Willemstad deel van uitmaakte.
https://photos.state.gov/libraries/curacao/215422/Press%20Releases%202017/Press%20Release%20Sustainable%20Energy.pdf
Meyers verklaarde afgelopen week in Oranjestad: ,,Deze dag markeert het begin van een nieuw hoofdstuk. Samen met onze partnerbedrijven zijn we van plan de raffinaderij financieel te ondersteunen op weg naar een aanzienlijke verbetering van de financiële prestaties.”
Een review van Quanten LLC met behulp van zoominfo levert een andere website op, die ook betrekking lijkt te hebben op aan het bedrijf gerelateerde business, namelijk Quanten Electrical Contractor Inc. Het lijkt er tenminste op dat het hetzelfde bedrijf is met enkele zelfde namen van personen en op hetzelfde adres zoals vermeld op Facebook. https://www.zoominfo.com/p/Jeff-Meyers/382958717
Aan (mooie) woorden in elk geval geen gebrek. Meyers heeft alle vertrouwen in het project, dat volgens hem leidt tot duurzame transformatie van de raffinaderij: ,,Bij het selecteren van de deelnemende bedrijven voor dit project, hebben we de beste uitgekozen, om hun capaciteit, innovatief vermogen, ervaring, en de bereidheid om te presteren op Aruba. De raffinaderij wordt een van de meest technologisch geavanceerde in het Caribisch gebied met vooruitzichten voor uitbreiding.”
Volgens OpenCorporates is Quanten LLC in Amerika ingeschreven in Wyoming, terwijl het consortium is geregistreerd in Texas. En, even terzijde, de onderneming had in het verleden kennelijk ook enige tijd wat problemen met de Amerikaanse fiscus in verband met het betalen en afdragen van belastingen. Mogelijk nog een ‘red flag’? https://opencorporates.com/companies/us_wy/2012-000627968
Alles bij elkaar, in vogelvlucht bekeken, heeft Quanten vooralsnog meer weg van een relatief klein elektriciteitsaannemersbedrijf met ogenschijnlijk geen enkele - relevante - raffinaderij-kennis en -ervaring. En deze onderneming geeft leiding aan een consortium dat als doel heeft de herontwikkeling en herstart van de oude raffinaderij bij San Nicolas; waarbij een investering van maar liefst 3,5 miljard dollar in het vooruitzicht wordt gesteld.
De regering van Aruba ontving in eerste instantie bijna dertig aanbiedingen. Daarvan kwam Quanten dus als beste uit de bus. Het optimisme is groot. Dat mag. Maar realisme is ook altijd op z’n plek, zoals Turner, Mason & Company onlangs nog berichtte in het actuele artikel ‘Back to The Island(s’); An Update on the Caribbean Refineries’, waarin wordt stilgestaan bij de precaire situatie op Trinidad, Curaçao en Aruba. ,,Gezien de huidige tegenwind in de industrie, is het twijfelachtig of de raffinaderij (van Aruba, red.) op korte termijn zal heropenen (als het überhaupt ooit gebeurt)”, schrijft het energieadviesbureau. https://www.turnermason.com/
Is het dan na jaren stilstand (en roest) einde verhaal voor de voormalige Lago- en latere Coastal-, El Paso- en Valero-raffinaderij, die daarna overgenomen werd door Citgo/PdVSA maar door het zittende kabinet is gevrijwaard van haar contractuele verplichtingen? Het oordeel van het - gerenommeerde - consultantsbureau in Dallas luidt: ,,Het gebruik van de locatie als een terminal maakt een grotere kans.”