Oké, de Statenverkiezingen van Curaçao zijn al binnenkort, namelijk op 19 maart 2021. Over drie maanden. Maar dan kan het nog een tijd duren voordat de formatie van een nieuwe regeringscoalitie is afgerond. Al die tijd moet het dan demissionaire kabinet het land besturen. Sinds eind juli wordt het ministerie van Gezondheid (GMN) ‘erbij gedaan’ door een bewindspersoon die zelf al een volle taak heeft aan haar eigen ministerie. Een bewindspersoon die nagenoeg onzichtbaar is. En dat in een periode dat de wereld in brand staat door Covid-19 en alle effecten daarvan. Terwijl alles in het teken staat van corona. En terwijl in Nederland de minister van Volksgezondheid afziet van het partijleiderschap - ook daar met het zicht op de Kamerverkiezingen - om zich volledig te kunnen concentreren op de strijd tegen het virus. Het landsbelang gaat boven het partijbelang. Op Curaçao is het PAR-minister Zita Jesus-Leito van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning (VVRP) die ook nog eens - nu al maandenlang - belast wordt met Gezondheid (plus Milieu en Natuur). Feit is dat zij daarmee haar aandacht moet verdelen over twee volwaardige portefeuilles. Dat is, in een periode waarin álle urgentie dient te gaan naar de ‘G’ van GMN, te veel en daarom onverantwoord. Jesus-Leito zelf zal waarschijnlijk van mening zijn dat ze het allemaal prima aankan, toch moet voorkomen worden dat ze steken laat vallen. Vorige week waren er oprecht klachten van de Curaçao Hospitality And Tourism Association (Chata), die vraagtekens zet bij de betrouwbaarheid van het te hoge aantal ‘actieve coronabesmettingen’. Zelfs het Rijksinstituut voor de Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in Nederland wist hiervan. Dit zou echter het gevolg zijn van onderbezetting bij Geneeskunde & Gezondheidszaken (G&GZ), die een achterstand heeft opgelopen, met mogelijk vergaande gevolgen. Van het hulpaanbod van Chata om mensen beschikbaar te stellen is geen gebruik gemaakt. Klopt dit? Hoe kan dit? Wie is verantwoordelijk? Ondanks verzoeken daartoe heeft de bewindsvrouw hier niet op gereageerd; dat liet ze over aan de premier. Begrijpelijk misschien, want zij heeft haar handen vol aan twee ministeries. Ook bij het ziekenhuis CMC is, als gevolg van corona en nu ook de stroomcrisis, veel aan de hand. De bevolking wil weten of de gezondheidsketen in goede handen is. Het is onverstandig dat PAR en MAN een minister deze cruciale portefeuille al zolang erbij laten doen, nadat PIN-minister Suzy Camelia-Römer al bijna vijf maanden geleden moest aftreden. Op Onderwijs is het ook gelukt een nieuwe ‘fully dedicated’ bewindspersoon aan te stellen. Een goede zaak. GMN verdient die volle toewijding ook.

ADCommentaar 800


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.