Het is op z’n minst opmerkelijk dat het Openbaar Ministerie (OM) op een bepaald moment tot de conclusie is gekomen dat ten aanzien van Girobank sprake is geweest van ‘malverserende werknemers’ - zoals deze krant eerder deze week onthulde - maar dat er verder niets meer is gedaan. Tot nu toe.

Giro Bank 2Sterker, het strafrechtelijk onderzoek, ‘Pretoria’ genaamd, dat naar aanleiding van de aangiftes medio 2015 was opgestart, werd vroegtijdig stopgezet. Zo ontdekte de redactie na enig vraag- en speurwerk. Reden voor de stopzetting: onder meer ‘de beperkte financiële recherchecapaciteit’. Overal en altijd dienen prioriteiten te worden gesteld. Ook het OM en de justitiële keten als geheel moeten keuzes maken. De keuze om het door het TBO (Team Bestrijding Ondermijning) in gang gezette Pretoria-onderzoek af te kappen, is echter wrang. Zeer wrang, zeker met de kennis van anno 2020. Girobank is ‘slachtoffer geworden’ van malversaties, zo luidde het voorlopige oordeel van het OM, en die malversaties konden plaatsvinden ‘omdat de interne procedures niet werden gevolgd’. Op papier leest het als iets afstandelijks, dat neemt niet weg dat hierachter een waar drama schuilgaat. Girobank is gebruikt, misbruikt en leeggehaald tot wat het nu is: een lege huls met een deels slechte leningenportefeuille, fors negatief vermogen van 300 miljoen gulden en een bij de Centrale Bank CBCS opgebouwde schuld van 270 miljoen. In december ontstond de eerste bankrun ooit op Curaçao en konden duizenden klanten enkele dagen niet bij hun geld. Later werd dit opgetrokken tot 10.000 gulden, waardoor gelukkig verreweg de meeste rekeninghouders over hun (spaar)tegoeden konden beschikken. Maar nóg zijn er vele burgers en bedrijven die niet veilig zijn. De bezegeling van de deal tussen APC Bank (die het goede deel van Giro overneemt), CBCS en Land laat op zich wachten. APC heeft intern al laten weten aarzelingen te hebben, aangezien elke dag uitstel meer verlies oplevert. Het Land wil géén faillissement - terwijl deze optie uit het oogpunt van kostenminimalisatie weleens minder slecht zou kunnen uitpakken - en bedacht de rekening voor de bail-out neer te leggen bij alle inwoners en bezoekers van Curaçao, namelijk door middel van een abb+ (algemene bestedingsbelasting plus opcenten voor Giro). De financiële en maatschappelijke schade is enorm. En toch werd ‘Pretoria’ gestaakt. Zich bewust van het debacle heeft de regering onlangs een onafhankelijk forensisch onderzoek naar oorzaken en verantwoordelijken gelast. Het ligt voor de hand dat ook het OM de Pretoria-draad weer oppakt en de ‘malverserende personen’ voor het gerecht brengt.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.