Het is wrang - en dus weinig feestelijk - om te moeten constateren dat de twee eilandgebieden die op het punt staan land te worden, deze week een zware onvoldoende hebben gekregen voor wat betreft goed bestuur. Curaçao ten aanzien van een ondeugdelijke pensioenregeling Eilandsraadsleden. En Sint Maarten met betrekking tot een aan alle kanten rammelende begroting 2011. Beide zijn gevoelig op de vingers getikt. Curaçao door de gouverneur, die de omstreden Eilandsverordening tot wijziging van de Pensioenverordening Eilandsraadleden heeft vernietigd en daarmee voor de derde keer naar de prullenmand verwees. En Sint Maarten door het College financieel toezicht (Cft), dat constateert dat het eiland een tekort van 94 miljoen op een begroting van 360 miljoen ‘op papier’ wegpoetst en dat Sint Maarten niet eens reageert op het laatste ultimatum en daarom een rode kaart trekt.
Allebei, zowel de gouverneur als het Cft, zijn organen gerelateerd aan het Koninkrijk. De gouverneur trad ditmaal niet op namens de Antilliaanse landsregering - die over twee dagen ophoudt te bestaan - maar als orgaan van het Koninkrijk. En het Cft rapporteert nu, bijna ten einde raad, aan de Nederlandse premier als voorzitter van de rijksministerraad. Dit is een brevet van onvermogen voor lokale bestuurders. De belastingbetalende burger op Curaçao en Sint Maarten mag blij zijn dat er zo’n ultimum remedium bestaat om erger te voorkomen. De grote winnaar - zeker op Curaçao ten aanzien van de ongeoorloofde buitensporige pensioenregeling van raadsleden voor zichzelf - is daarom de bevolking. Nadat de Eilandsraad op 3 september, één dag voordat een nieuwe Raad zou aantreden, onaangekondigd als een soort dief in de nacht instemde, kwam er uit eigen gelederen nauwelijks een geluid van protest. Zeker niet uit de Eilandsraad zelf, afgezien van Norbert George die als enig raadslid tegenstemde. Voor de rest werd er gezwegen. De Tweede Kamer protesteerde. Verder hielden alleen een handjevol actuarissen/pensioenexperts en de media stug vol tot de schorsing en nu vernietiging door de gouverneur.
Op Sint Maarten zijn de gevolgen verstrekkender. Onder de paraplu van de Antillen werden tekorten nog oogluikend toegestaan en min of meer geabsorbeerd in de Landsbegroting. Na deze week niet meer. De manier waarop Sint Maartense bestuurders zich weinig aantrekken van een slechte begroting, geeft zorgen over de gevolgen van het verdwijnen van de tweede bestuurslaag; maar is evenmin geruststellend voor de gemeenschappelijke Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten en de gezamenlijke Caribische gulden.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.