Emmastad neemt nog net niet het recht, maar wel het heft in eigen handen door collectief actie te ondernemen tegen de inbraken waar de wijk de laatste tijd steeds vaker door wordt geplaagd. Vier van de tien woningen hebben de afgelopen twaalf maanden te maken gehad met een kleine of grote inbraak. Dat is niet alleen teveel voor een goede wijk als Emmastad, maar voor elke buurt. De buurtbewoners hebben zich verenigd onder de noemer ‘911emmastad’ en besloten niet bij de pakken neer te zitten en zélf maatregelen te nemen om hun veiligheid en die van hun buren naar een acceptabel niveau te tillen.
Het is een goede zaak dat burgers zelf optreden en niet alles afschuiven op bijvoorbeeld de overheid. Zo is het toe te juichen dat de Emmastadbewoners besloten hebben telefoonnummers en e-mailadressen uit te wisselen om elkaar te waarschuwen in het geval zich iets verdachts voordoet. Ook het schoon houden en snoeien van overtollig struikgewas, waarachter potentiële dieven zich schuil kunnen houden, hoort daartoe. Maar het gaat al wel bijzonder ver als burgers camerabewaking moeten instellen om zich ervan te verzekeren dat hun eigen straat veilig is. En dat ze particuliere securitybedrijven inschakelen om hen te assisteren bij regelmatige surveillances.
Hier liggen ook echt wel taken weggelegd voor de politie en het openbaar bestuur, die de verantwoordelijkheid hebben ervoor te zorgen dat de bevolking (de belastingbetalers) met een gerust hart hun huis in- en uitkunnen en er de nacht zonder gevaar kunnen doorbrengen. Het feit alleen dat ‘911emmastad’ al meerdere wijkbijeenkomsten heeft georganiseerd en dat zij daarover de publiciteit hebben gezocht, moet door de daartoe verantwoordelijke instanties worden begrepen als een noodkreet om hen aan te sporen tot het treffen van maatregelen. Niet onderschat moet worden welk een risico de bewoners nemen; alleen al voor de goede reputatie van hun wijk.
Als niet alsnog effectief wordt opgetreden en de Emmastadbewoners niet overtuigd raken van de inzet door de sterke arm en dit niet daadwerkelijk de terugkeer van de leefbaarheid tot resultaat heeft, dan kan dit uiteindelijk leiden tot een luidere roep om van Emmastad - zoals in de Shelltijd - een ‘gated community’ te maken, zoals Curaçao er al diverse kent. Dat is een ongewenste ontwikkeling. Het geeft een negatief signaal af over Curaçao en bevordert maatschappelijke op- en afsplitsing langs de sociaaleconomische ladder. Zeker op een klein eiland is dat een slechte zaak.

Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.