Het kiesstelsel is niet iets om mee te experimenteren, maar een zeer serieuze aangelegenheid. Het streven van MAN, die als grootste partij uit de bus kwam bij de laatste verkiezingen, om ‘het kiesstelsel verder te democratiseren’ kan niet alleen de blauwe partij zelf, maar mogelijk ook het Land Curaçao duur komen te staan. De eigen, onderlinge regeling dat kandidaten met de meeste stemmen op de lijst eerst in aanmerking komen voor een Statenzetel in plaats van hoe het nog altijd wettelijk is geregeld - namelijk dat de volgorde op de lijst bepalend is - kan voor onenigheid binnen MAN zorgen en heeft hier hoogstwaarschijnlijk al voor gezorgd. Hoewel leden hun kaken stijf op elkaar houden, wijst alles erop dat dit de kern is van het probleem waarom MAN-lid Elsa Rozendal zich nog niet liet beëdigen als minister en nog Statenlid is. Het zorgde daags voor kerst voor een uiterst merkwaardige situatie; dat zij als enige bewindspersoon wegbleef van de ceremonie en dus niet bij de trapscène van de gouverneur met alle ministers was. Rozendal zou ‘ziek’ zijn. Later gaf ze een verklaring dat zij nog als Statenlid is aangebleven om ervoor te zorgen dat er ten minste nog een MAN-fractie was in de wat verwarrende transitieperiode waarin parlementariërs ministers worden en er nog geen nieuwe parlementariërs zijn aangetreden. Waarom deze uitleg pas achteraf en niet vóóraf? En als dit écht de reden is, waarom kon partijleider en tevens de nieuwe premier Hensley Koeiman dit vrijdag(avond) niet als zodanig toelichten voor radio, tv en kranten? Het lijkt er meer op dat MAN de grootst mogelijke moeite heeft om op correcte wijze invulling te geven aan de zetelverdeling. Het volgen van het principe van de meeste stemmen levert immers andere Statenleden op dan wanneer de volgorde op de kandidatenlijst wordt gehandhaafd. Het Hoofdstembureau heeft overigens niets te maken met wat MAN in eigen gelederen nog vóór de verkiezingen heeft afgesproken en hanteert dus de wet. Het punt is dat voor welke regeling ook wordt gekozen het altijd boze leden en dus scheurtjes oplevert. En als boze, teleurgestelde of gekwetste partijleden uiteindelijk tóch op zo’n Statenzetel belanden, zijn ze bij voorbaat een potentieel gevaar voor de toch al fragiele coalitie van slechts 11 versus 10 van de oppositie. Medio juni was het Koeiman zelf die met het initiatief kwam om het kiesstelsel te veranderen. De Raad van Advies waarschuwde meteen al: het moet beter doordacht zijn en beter gemotiveerd. De RvA wees op het belang van ‘een gedegen onderzoek’. Het zal Koeiman, koud regeringsleider, nu pijnlijk duidelijk zijn waarom. Hopelijk zal hij in staat zijn de regie in te handen te houden en in eigen partij de discipline te handhaven, om voor MAN én natie erger te voorkomen.


Het Antilliaans Dagblad is de enige lokale Nederlandstalige ochtendkrant van Curaçao, Bonaire en Aruba. Op Sint Maarten, Sint Eustatius en Saba, alsmede in Nederland en andere landen is een online-abonnement eenvoudig mogelijk via online.ad.cw

antdagblad-logo


Print-abonnee worden of voor meer algemene informatie? Stuur dan een mail naar [email protected]. Met naam, adres en telefoonnummer. Abonnementsprijs is ANG 35,00 inclusief OB per kalendermaand. Print-abonneren is alleen mogelijk op Curaçao.